opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Osud uštědřil Plzeňskému kraji krutou ránu! Než se básník Karel Hynek Mácha, autor slavné knihy Máj, stačil stát ctihodným právníkem a přesídlit z Litoměřic do Plzně, zemřel! Zůstala tak po něm nenapsaná díla jako Divoký Vilhart o hradě Velhartice či Kozelský démon, zpracovávající pověst spjatou se zámkem Kozel na Plzeňsku i mnohá další!

Přitom právě Plzeňský kraj oplývá nejen památkami, ale rovněž mocným básnickým fluidem! V Máchově ulici dokonce nocují studenti Západočeské univerzity! Z těchto důvodů vedeni neoficiálním heslem „obyvatelé Plzeňského kraje sobě“ rozhodli se plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu a Knihovna města Plzně vyhlásit roku 2010, kdy si připomínáme velikánovo narození, literární soutěž, jejímž cílem je napravit křivdu osudu! Máchovo dílo je třeba dotvořit! A s tím nám můžete pomoci třeba právě i Vy! Staňte se Karlem Hynkem Máchou současnosti!

Hledá se Mácha Plzeňského kraje!

I ty můžeš napsat svůj příspěvek, milý obyvateli České republiky! Literární soutěž je zaměřena dvěma směry:

  1. Pokus se dopsat fiktivní Máchovo dílo, poezii či prózu, zaměřenou na kulturní či přírodní pamětihodnosti Plzeňského kraje ve stylu, jak by je mohl napsat sám Karel Hynek Mácha.
  2. Napiš vlastní libovolně tematicky zaměřené dílo, poezii či prózu, jímž bys aspiroval na titul Karel Hynek Mácha roku 2010.

Inspiračním východiskem může být (ale nemusí) tento hypotetický kontext:

„Roku 1838 Karel Hynek Mácha přesidluje do Plzně, významného centra západních Čech, a zakládá si zde vlastní advokátní praxi. Pilně navštěvuje četné regionální hrady, zámky či starobylé kláštery, sbírá pověsti a vše si pečlivě zapisuje, aby pak umělecky přetavená témata přichystal ke knižní publikaci, iniciuje neúspěšně založení plzeňského právního ústavu, jemuž prorokuje veliký věhlas, …“

Vítěz literární soutěže obdrží diplom, potvrzující, že dotyčný je Karlem Hynkem Máchou roku 2010 prvního, druhého či třetího stupně.

Ústřední pracoviště Národního památkového ústavu věnuje třem vítězům hodnotnou publikaci Hrady, zámky a další památky ve správě NPÚ.

Soutěžní příspěvky, poezii či prózu, o rozsahu maximálně 5 stran textu je třeba zaslat ve 3 vyhotoveních s obálkou označenou MÁCHA 2010 na adresu Knihovna města Plzně, Bedřicha Smetany 13, 305 94  Plzeň nebo na e-mail: asonklub@plzen.eu

Soutěž bude slavnostně vyhlášena 1. 5. 2010 na vodním hradě Švihov,  příspěvky je nutno zaslat nejpozději do 31. 8. 2010 na výše uvedené kontakty.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům se bude konat v listopadu 2010 v rámci dní poezie v prostorách Knihovny města Plzně.

Převzato z www.npu.cz


kniha týdne

sojka_regaly
November 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
< Oct Dec >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody