opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Nastává podzim a z pohledu české literární kultury a literárního života by to měl být jako obvykle milostivý podzim, poněvadž se udělují literární ceny. Míníme tím významné literární ceny: zkraje roku se vyhlašuje ještě Cena Karla Čapka (v PEN klubu), zatímco jarní ceny Akademie literatury české jsou spíše pro smích než pro kočku. Zato s podzimem dochází na Cenu Jaroslava Seiferta, Cenu Jiřího Ortena, mj. i na Cenu Josefa Škvoreckého – a pochopitelně též na nejrenomovanější Státní cenu za literaturu.

U Ceny Jiřího Ortena, určené pro mladou literaturu, se v poslední době zdá, že porota ztratila soudnost (třeba když pominula román Jakuby Katalpy Hořké moře) a její novější verdikty připomínají hýkání strýčka Jedličky, což je oblíbený příměr předsedy poroty. Škoda, že nejde pouze o příměr! Epigoni Petra Borkovce (jemuž se vyčítává notné epigonství) by si trofej odnášet neměli… Přesto je výběr talentovaného díla nepochybně těžší, než vybrat z řad žijících klasiků českého písemnictví nebo z autorů knižních novinek (většinou též z pera zasloužilých tvůrců) kandidáta na Státní cenu za literaturu. Někdy to jde skoro samo, jako loni v případě Zdeňka Rotrekla. Ale někdy se musí porota potýkat s neuvěřitelnými bizarnostmi, které můžeme označit i jako výplody drzého čela s poplužním dvorem k tomu.

Lze to dohledat černé na bílém, ale letos musela porota Státní ceny (výsledné rozhodnutí je až do října přísně tajné) čelit tlakům přímo neuvěřitelným: vehementně se po ní chtělo, aby Státní cenu přiklepla – ještě nevydané knížce. Skutečně, protřeme si oči i uši a opakujme: ještě nevydané knížce. Čili publikaci, která neprošla filtrem kritiky, čtenářského úsudku atp., nezískala si žádné uznání veřejnosti, neboť de iure neexistuje. A nejde o „samizdatovou“ publikaci: nikdo ji nezná, nicméně si myslí na Státní cenu. Ostatně doposud nevyšla, takže v říjnu by ministr kultury teoreticky vyznamenal knihu neuveřejněnou… Jistěže, je to Kocourkov nejkocourkovštější a nejúhlavnějším kocourkem je v této blamáži veleskromný a arcipokorný předseda Obce spisovatelů, básník Vladimír Křivánek. Určitě teď bude všem svým ovečkám v Obci bohulibým příkladem: ať máte v šuplíku cokoli nevydaného, rovnou za to požadujte Státní cenu a ani o pár set tisíc korun míň!

Znělo to jako zpěv skřivánka, napsal klasik. O Vladimíru Křivánkovi rozkaceně rozhlašoval zesnulý Miroslav Červenka, významný básník a literární teoretik, že je to plagiátor a denunciant. To jsou tuze ošklivá slova, však Červenka si věru nebral servítky, leč takto nešetrně si uplivovat nemáme v úmyslu. Ovšem čteme-li Křivánkovu monografii o K. H. Máchovi, zalitujeme, proč raději autor něco neopsal – a žasneme, jak si troufá organizovat jubilejní máchovské akce.  A pak je tu ještě jedna podzimní cena – Nobelova cena za literaturu. Určitě by se našli tací, kteří by si ji medle přiřkli za cokoli, třeba i za zmíněný máchovský spisek. Nebo dokonce a prý plným právem za něco, co doposud nenapsali!

 

Psáno pro Literární noviny.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2024
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody