opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Můj bývalý spolužák, s nímž jsem už dlouhá léta v kontaktu jen přes Skype, se vždycky velmi zajímal o to, jak se mám a co dělám. Používal k tomu zákeřnou otázku „Co ti poslední dobou udělalo radost?“. Dlouho jsem jeho zájem považoval za upřímný, než mi došlo, že mě pokaždé po maximálně dvou větách přeruší a plynule přejde k tomu, co se podařilo jemu. Ne že by neměl čím se chlubit, ale způsob, jakým to dělal, mi připadal vcelku hrubý.

Ona vypečená otázka mi na mysl přišla v okamžiku, kdy jsem tenhle týden ve městě potkal poskakující postavičku na LZ známou jako šáš v doprovodu našeho admina jaymze. Růžolící a podivně veselý šáš mě táhl přes půl západočeské metropole až k billboardu, na němž nejmenovaná plzeňská agentura slibuje, že pronajme prostory v pekle. Tato informace našeho šáše nadchla natolik, že začal s jaymzem  okamžitě plánovat, kolik místa si musí pronajmout, zda bude prostor dodáván i s kotlem oleje nebo jestli bude možné na místo kotle nainstalovat vířivku. Co k tomu dodat, šáš prostě rád ví, do čeho jde.

Jaymz byl pro změnu nadšen tím, že šáš je nadšen, a také malým balíčkem s logem Navy, který si nesl.  Sice mě nenechal obsah blíž prozkoumat, ale podle všeho šlo o nový životopis jaymzovy milované Metalliky. Na mou lekce šťouravou otázku, proč si kupuje už minimálně pátý životopis této skupiny, mi jaymz věnoval jeden velmi chladný pohrdavý pohled.

I jessy jsem se zeptal, co jí poslední dobou potěšilo. Prý to byla televize Barrandov, na níž se Joe Penny (Jake od Tlusťocha) promenádoval v džínách plísňákách a značně bizarním tílku. Ta věc se údajně jmenuje casey shirt a je velmi populární mezi vzpěrači. Tedy chcete-li, aby vám byl v rafinovaných průstřizích vidět pupík, jděte do toho.

Chupa, kterému se (jako ostatně nám všem v redakci) poštěstilo sdílet s bratry Slováky jeden stát, si vždycky myslel, že jediným rozdílem mezi námi a jimi je jazyk. Ani filmy nebo seriály, které se k nám dostávají čím dál častěji, nenaznačovaly nic jiného.  A pak to přišlo – reality show Farmář hledá ženu a necenzurovaný pohled do života našich východních sousedů. Že jde o maximálně vymazlenou záležitost, napovídá i  fakt, že známý odpůrce konzumní zábavy chupa usedá každý páteční večer k netu, aby mohl na stránkách televize Joj zhlédnout další díl.

Dr. No dobře ví, že nejen duševní potravou živ je literární vědec. I ve svých úvahách  uveřejněných na LZ občas vzpomene nějakou hospůdku či vinný sklípek.  A radost si dělá lahvinkou kvalitního Montepulciana.

A mě nejvíce potěšila firma EMI, která se konečně rozhoupala a youtube poskytla všechny videoklipy Nicka Cavea. I já jsem si v pubertě hýčkal image rozervaného romantika. A měl jsem s ní úspěch. Slečna (to menší z dvojice) je takový anglický Brůna. A nejen proto, že se „divně kývá“.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2024
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody