opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Plzeňský, ovšem z Rakovnicka pocházející literární bohemista a prozaik Bohumil Jirásek se v polovině ledna dožívá osmdesátin. Mnozí ho poznali během jeho téměř pětačtyřicetiletého (!) účinkování na plzeňské „pajdě“, někteří na něho vzpomínají rádi, někteří pochopitelně méně rádi. Tak už to bývá, všem se nezavděčíš, proto kdekdo může mít na svého kantora i pořádnou pifku... celý článek »


Jistě jste si už všimli, že se našemu pí ár rastamanovi chupovi podařilo přemluvit/uplatit/jinými vesměs nehumánními metodami donutit ke spolupráci dalšího plzeňského spisovatele. O tom, že jde o umělce neobyčejných kvalit, svědčí i fakt, že po Milanu Čechurovi Plzeňané pojmenovali jednu městskou čtvrť... celý článek »


Fencl. Mlha. Zítra. celý článek »


Od nenávisti k lásce je jen krůček. To je staletími a literárními i jinými uměleckými výtvory prověřená skutečnost, takzvaná stará vesta. Chci tím říci, že hranice mezi něčím vzletným a přízemním bývá velice tenká a její překročení může být dílem okamžiku nebo několika okamžiků... celý článek »


Břeclav, ano, jihomoravská Břeclav se znenadání stala takovým prožlukle hlavním městem české poezie! Natolik kocourkovsky velkorysé poměry vskutku totiž nebývají na tuzemských luzích a nivách k vidění ani běžně, ani náhodou. Vydatně již o tom psala naše média, takže si vše můžeme s potěšením shrnout... celý článek »


Povídání o Sherlocku Holmesovi a o České společnosti Sherlocka Holmese, jejímž jsem členem, jsem točil pro Studio 6 v televizní Čtyřiadvacítce dne 22. května 2009, kdy se i dopoledne odvysílalo, protože jde o přímý přenos. Přímý – a úplně nepřipravený... celý článek »


Pátek 28. ledna bude v kavárně Jabloň od 20 h patřit bluesově poetickému večeru tvůrčí skupiny Poetika s plzeňskými muzikanty, básníky, jakož i dalšími literáty. Vstup za dvacet peněz... celý článek »


Ve středu 26. ledna v 18 h proběhne v Polanově síni přednáška našeho předního poeloga Ivo Fencla, jemuž bude asistovat Radka Prokopová... celý článek »


Nakladatelství Fragment vyhlašuje soutěž o nejlepší povídky pro dospělé. V období od 3. ledna do 28. února 2011 mohou dosud nepublikovaní autoři zasílat své příběhy o celkovém rozsahu 15, maximálně 20 normostran. Téma povídky je vymezeno jediným pravidlem: musí být určena dospělým čtenářům. O pěti nejlepších autorech rozhodne hlasování široké veřejnosti a odborná novinářská porota... celý článek »


Tento článek je určen těm, kteří mají touhu vyniknout v psaném projevu a nevědí jak na to. Především musíte umět psát. Mladším adeptům doporučuji první až třetí ročník základní školy, starším potom samovýuku za pomoci svých ratolestí a pokud jste starší a movitější, stačí vám, abyste si někoho najali a je po ptákách. On nebo ona to za vás zmáknou a možná vás dovedou k Pulitzerově, Nobelově nebo jiné ceně... celý článek »

kniha týdne

sojka_regaly
August 2021
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
< Jul Sep >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody