opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Občas máme u nás v redakci pocit, že Studijní a vědecká knihovna plzeňského kraje se ze všech sil snaží, aby se v ní studovat vůbec nedalo. Začalo to před lety, kdy byly z chodeb naprosto nesmyslně odstraněny hojně využívané stolečky a my, nebozí studenti, jsme museli začít svá skripta rozkládat na lavičkách v parku. Nedávno nám knihovníci znovu udělali radost, když v katalogu zablokovali půjčování veškeré novější literatury. Proč? Aby mohli zbudovat oddělení volného výběru knih.

knihovna_planek Plánek knihovnyZměnu ve způsobu půjčování knih nejhůře nesl šáš, který nabyl dojmu, že se kvůli tomuto zlepšováku už nikdy k žádné pořádné knížce nedostane. Naopak úplně jedno to bylo agentu kůprovi, který už má Playboy předplacený a vše ostatní si v klidu domova stáhne do své hypermoderní čtečky. A právě tyto dva redaktory jsme vybrali, aby nově otevřené oddělení knihovny prozkoumali.

První problém nastává hned po vstupu do knihovny – do žádného oddělení vás nepustí v bundě nebo s batohem, vše je nutno nechat v šatně.  Nařízení naprosto pochopitelné, méně praktickým a hlavně zapomnětlivým osobám však docela komplikuje život.  Šáš hází své svršky do ne zcela nedobytně se tvářící skříňky, kůpr odevzdává svůj kabát paní šatnářce a cpe si do kapes vše, co by při své průzkumné akci mohl potřebovat.

Redaktoři vycházejí ze šatny, míjejí poněkud nevhodně umístěnou bednu Herbie a po schodech stoupají až do druhého patra. Kůpr chvíli bojuje s čtečkou čárových kódů u vstupu, což šášovi poskytne dost času na to, aby se mu životní funkce vrátily do normálu. Skleněné dveře se neslyšně otevírají a oba naši průzkumníci vstupují dovnitř.

Nejdřív pochválíme…  Musíme uznat, že celé oddělení vypadá velmi dobře. Regály s knihami jsou pečlivě označené a s všudypřítomnými barevnými mapkami se neztratí ani někdo s orientačním smyslem agenta kůpra. Zajímavý nápad je věž umění a nadšeni budete ze sálu beletrie, kde se s knížkou můžete usadit do pohodlného křesla. Knihovnice jsou milé a usměvavé, zřejmě i proto, že kromě nás se v celém patře pohybují jen další čtyři lidé.

knihovna_foto Foto knihovnyAle budeme i hanět… Do volného výběru knih nechoďte bez předchozí přípravy. V sále beletrie sice najdete počítač s katalogem a dokonce i přístupem na internet, pobíhání mezi regály a následné zdlouhavé hledání  vhodné náhrady za nenalezenou knihu je mírně řečeno otravné. Knížky z volného výběru si nemůžete objednat online, ale když je v oddělení nenajdete, údajně vám je zarezervují. Nepraktické.

Závěrem… Vedení SVK nazývá volný výběr skvostem a věří, že zvýší zájem o půjčování knih a přinese řadu úspor. Budiž. Pro nás je synonymem vědecké knihovny efektivita, tedy možnost vše dopředu objednat, v klidu si všechny výpůjčky rozmyslet a v knihovně pak strávit maximálně pět minut u výdejového pultu. Pokud bychom chtěli celé odpoledne bloudit mezi regály, nasávat vůni ohmataných knih a užívat si téměř posvátného ticha, které v knihovnách panuje, skočíme si přes ulici do Knihovny města Plzně.

Fotografie z www.svkpl.cz.


2 Responses to “Kterak jsme do volného výběru knih SVK PL vyrazili”

  • Milan:

    Autoři článku mi mluví z duše. Předpokládal jsem to a bohužel se vše naplnilo. Dříve jsem si objednal z domova v klidu co jsem potřeboval a pak jen vyzvedl u pultu. Ted jesm strávil 1 hodinu než jsem nalezl co jsem potřeboval, respektive, co jsem nenašel a musel vyhledat něco podobného. Personál milý, prostory barevné, členění přehledné, ale přesto to trvá dlouho, rozhodně déle než jen vyzvednout u pultu. Počítám příchod, svléknutí, odložení, atd atd.
    To bude muset být velký skvost abych se tam zase plahočil!

    • maxxik:

      Naprosto souhlasím s Milanem. Volný výběr je vizuálně pěkný, ale naprosto se v něm člověk ztrácí. Půlku knih nenajdete nebo jsou vypůjčené než doběhnete do knihovny. Třídění dle signatur je šílené, takže kromě autora a názvu si musíte ještě opisovat signaturu. Můj názor: Když volný výběr, tak pro beletrii, ale ne pro odbornou literaturu.

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
February 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody