opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Redakce LZ se schází v šášově bytě. Jednak je jeho obývák velikostně srovnatelný s tělocvičnou místního Sokola a pak my ostatní alespoň nemusíme uklízet ten svinčík, který po nás obvykle zůstává... celý článek »


Jan Sojka - básník, prozaik a principál Antidivadla - vydává novou prózu s názvem V srpnové žízni. Pro autorův podpis si můžete dojít na předkřest knihy... celý článek »


Nastává-li již letní čas, znamená to, že se o překot blíží Festival spisovatelů. Míníme tradiční pražské setkání literárních tvůrců, které se bude letos v druhé polovině dubna konat už po jedenadvacáté. Každá taková úctyhodná tradice má své plusy i mínusy... celý článek »


Spoluautorka více než desítky učebnic a skript i víc než čtyřiceti odborných článků, ale i Malé vánoční knížky (2009) anebo sborníku Na dva západy (2010) dr. Jitka Prokšová (absolventka University Karlovy) publikuje v měsíčníku Plzeňský literární život... celý článek »


Když z našeho světa vezdejšího odejde spisovatel, literární tvůrce, mívá to ve světě kultury rutinní průběh: někdy se objeví nekrology, někdy se bohužel neobjeví (kdysi na internetovém Portálu české literatury byly k dispozici velice brzy), někdy se ovšem o umělcově úmrtí dovíme pozdě nebo dokonce i s tuze velkým zpožděním - a potom se o nějakých nekrolozích vůbec nedá mluvit... celý článek »


V úterý 22. března ve 21. 25 vystoupím se synem spisovatele Eduarda Petišky Martinem v hodinovém televizním pořadu Víkend věnovaném i literárnímu dílu sira Arthura Conana Doyla, tedy opět i Sherlocku Holmesovi, nicméně i "zlovolnému" profesoru matematiky Moriartymu, jehož vzorem byl asi Friedrich Nietzsche... celý článek »


Tak už jednak víme, k čemu může sloužit při dokumentaci literárního života facebook či facebookové stránky, jednak se dovídáme, že už se zase veřejně spalují knihy. A to opět nikoli knihy ledajaké: vždyť naposledy se takto veřejně pálily knížky Bohumila Hrabala - a jest otázkou, zda ti, kdo se tenkrát k statečnému... celý článek »


Pokud jste neměli to štěstí, aby vám dr. No osobně donesl výtisk nového sborníku západočeské literatury Na dva západy... celý článek »


Někdy stačí málo a průšvih je na světě. Mohl bych toto tvrzení doložit v rámci mého kopyta, tedy přesněji řečeno literárního projevu, mnohokrát. Stačí vynechat při psaní textu třeba jen jedno písmenko. Nebo je nahradit jiným, nepatřičným. A je to v pytli. Ovšem dnes bych chtěl poukázat na jiný problém... celý článek »


Krátce z domova: Agent kůpr obluzen šášovým nadšeným líčením krás geocachingu o víkendu odlovil svou první kešku. Astmatičku jessu se pokusil zavraždit svetr. Příliš voněl. Šáš si po dlouhé době objednal knihu ze SVK PL. Jen jednu a dával velký pozor, aby šlo o exemplář z devadesátých let... celý článek »

kniha týdne

sojka_regaly
March 2020
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
< Feb Apr >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody