opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



jitka_proksovaSpoluautorka více než desítky učebnic a skript i víc než čtyřiceti odborných článků, ale i Malé vánoční knížky (2009) anebo sborníku Na dva západy (2010) dr. Jitka Prokšová (absolventka University Karlovy) publikuje v měsíčníku Plzeňský literární život a vydala dosud čtyři beletristické tituly:

Zbytky iluzí (2008),

Stopy mé duše (2010) – obsahující hned pět próz včetně práce Čokoládové polibky bývají nejsladší k ránu,

Cestou ven se neohlížej (2010) a

Láska po kapkách (2011)

Literární Západ mě požádal, abych Jitku oslovil ve věci rozhovoru.

 

Jitko, KOHO by sis představovala jako ideálního tazatele v případě pro tebe ideálního rozhovoru a jaká otázka by Tě donutila na žádost o rozhovor vůbec reagovat?

Nemám představu ideálního tazatele ani ideálního rozhovoru a také druhá část otázky mi přijde bezpředmětná. Já mám totiž rozhovory opravdu ráda. To znamená, ráda si povídám J.

Řekla bys nám něco o své poslední knize Láska po kapkách, ale i té, která bude nejspíše následovat? A kolikátými tvými knížkami vůbec ty dvě jsou, když započítáš i dosud nevydané rukopisy?

Láska po kapkách je próza ze současnosti o třicátnících, kteří žijí trochu osamělým životem a stále tak nějak hledají. Buď někoho nebo „se“. O čem budou další knihy bych nechtěla prozrazovat, ale můžu říct, že mám dvě hotové a jednu ve stadiu dokončování… Lásku po kapkách jsem ze všech svých příběhů napsala jako první, přestože vyšla až letos v lednu.

Máš  nějaké osvědčené zvyky, které dodržuješ při psaní?

Ne, nemám zvyky, ale mám návyk: píšu, když je všude klid, to znamená pozdě večer nebo v noci.

Jak berou tvé knížky tvé kamarádky, tví kamarádi, tví rodinní příslušníci a tví kolegové v práci a ve Středisku spisovatelů?

Záleží na každém z nich. Někomu se mé knihy líbí, jiný dá přednost odlišnému žánru a někdo nečte vůbec. Z rodiny čte mé knihy jen moje maminka a můj syn.

Vzpomínáš si na nějaké své dětské literární dílo nebo dílko?

Ne, to tě bohužel zklamu… Žádné literární pokusy z mých dětských let neexistují. Psát jsem začala až po čtyřicítce. Ale baví mě to snad o to víc J.

Děkuji ti moc za rozhovor a o to ještě víc, že jsem se bál, že žádný nebude.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
February 2020
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody