opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Jen namyšlenci se domnívají, že vědí všechno (a nechávají si nakukávat nejrůznější nesmysly včetně pomluv), Sokratové zase dobře vědí, že nevědí nic – a našinec se tím pádem pohybuje mezi oběma extrémy, rádoby vševědoucím náfukou být nechce a stát se prý nic nevědoucím filosofem Sokratem není každému přáno, pouze Xanthypp je v tomto ohledu požehnaně. Nuže, léta mi nebylo povědomo, kajícně si sypu popel na pleš, že Plzeň není jedinou regionální metropolí, v níž vychází regionální literární časopis. Nevědomost hříchu nečiní, leč přesto s pocitem provinění nyní hledím na půvabný ženský půlakt, který mile mžourá z obálky časopisu Literární fórum. Z časopisu Jihočeského klubu Obce spisovatelů. Z časopisu, který vychází už devátým rokem. Sic.  A o kterém, opakuji provinile, mi nic nebylo povědomo. Vskutku nepatrnou útěchou jsou slova šéfredaktora Literárního fóra, že o Plži sice slyšel, že ho však nikdy neviděl. Nu ano, stěží vyluštíme, zdali je to z Plzně do Českých Budějovic dál než z Českých Budějovic do Plzně, zvláště směrem přes Prahu.  Plž je však o rok starší a vzhledem k ulitě v něčem možná i pomalejší.

A když už o Literárním fóru začínáme vědět, máme neodolatelné nutkání oba časopisy porovnávat, leč z kterého konce to vzít? Přičemž nikdy nepůjde o to, které periodik je lepší, ale v čem je jiné, čím se liší a čím se případně ani neliší. Nejprve nechť dojde na základní dojmy a základní fakta: Plž je časopis sešitového formátu (A5) a má i s Listy Ason-klubu 36 tiskových stran, zatímco Literární fórum (též: LF) má teď padesát (jindy 32) tiskových stran dvojnásobného formátu (A4), tudíž, jak se zdá, též mnohem víc publikačního prostoru. Kromě rozsahu je tu však jeden nejnápadnýí rozdíl: Plž je s výjimkou komiksů z pera Vhrsti časopisem výlučně „písmenkovým“, zatímco LF zprvu vyvolává dojem, že jde o časopis výtvarný, o fotografické album, spíše o společensko-kulturní periodikum. Výtvarné fotografie, reportážní snímky, podobenky autorů atd. tvoří ne-li polovinu, pak zhruba dvě pětiny veškerého časopiseckého prostoru. Proto lze po kratší úvaze konstatovat, že vlastního prostoru pro texty nejrůznějšího druhu není v jednom čísle Literárního fóra o mnoho víc než v Plži, je ovšem v očích kolemjdoucích či kolemčtoucích mnohem poutavější a typograficky dejme tomu i pestřejší. Má to ovšem jednu chybičku: vůbec nevypadá jako literární časopis. A je-li regionální, uvidíme. Ovšem: před čtyřmi lety prý LF vypadalo úplně jinak.

literarni-forum Další srovnání, už více do pranice: periodicita a subjekt vydavatele. Z toho, co z dostupného čísla LF vyčteme, zjišťujeme, že zpočátku šlo o „dvouměsíčník pro literaturu a kulturu“, posléze však zmínka o periodicitě vymizela, dnes na obálce zůstal pouze název Literární fórum –  a v tiráži je k němu připojena informace, že jde o „časopis pro literaturu a kulturu“. Nekráčí tedy o časopis ryze literární, v tom je přímo olbřímí rozdíl oproti Plži! Dále: Už se nachýlil květen a LF letos zatím vydal pouze jedno číslo – stal se z něho občasník? Nevíme, proto pokročme k vydavatelům. Plže vydává a redakčně připravuje sdružení Pro libris, jinak však má ještě několik, většinou pasivnějších spoluvydavatelů, mj. Středisko západočeských spisovatelů a v tomto případě jde spíše o kolegiální součinnost zvláště autorskou, nikoli o konkrétní účast na vydávání či redigování měsíčníku. Kdežto LF je „vydáván Jihočeským klubem Obce spisovatelů“ – a  „pro jeho členy, spřátelené osoby a instituce a je volně neprodejný“. To je podobné: také Plž není volně prodejný a je určen především tvůrčí literární veřejnosti Plzeňského (prozatím i Karlovarského) kraje, v knihovnách je však k dostání. A co je podstatné: Literární fórum vychází „s finanční podporou Jihočeského kraje“, čili jihočeského hejtmana. A musí to být pořádná částka – je zde spousta fotografií, křídový papír. Kolik čísel LF však během roku vyjde? Několik? V Plzni začal „Kraj“ pomáhat Plži teprve loni a letos – a jeho pomoc přišla v pravou chvíli, poněvadž Město Plzeň dává od Plže čím dál víc ruce stranou. Nejspíše si je pořád chodí omývat do těch laciňoučkých kašen na náměstí.

Nyní spějme k rozdílům mezi LF a Plžem. Literární fórum je regionální literární časopis – ale je jím opravdu? Píše se tu o regionu a zároveň se tu klade důraz na přesah jeho hranic. Ovšem i tím, že se přetiskují materiály odjinud – z Respektu, z Českobudějovického deníku, z internetového Knihožrouta, z týdeníku A2…  Že se píše o archeologii, o galerii, o fotografii. Že se recenzují knihy autorů odjinud – dokonce i kniha ekonomické publicistiky – a výběr není přesvědčivý. Že se recenzují i novinky světové literatury, bohužel si v novém čísle LF vybrali k recenzování asi nejslabší knihu Haruki Murakamiho, škoda! Především se tu však vlastní autorské tvorbě – jde o Literární fórum! – poskytuje poměrně málo místa, zvláště v první polovině LF teď převažují články o divadle, o výtvarném umění… A kvalita textů? Každý má své gusto, leč to, co otiskli v LF, by v Plži asi neotiskli – a může to platit i obráceně. Zmínku si zaslouží verše strakonického Jiřího Staňka z roku 1977 (!), publikované až po čtyřiatřiceti letech – a informace, že Cenou Petra Voka (obdobou plzeňské Ceny Bohumila Polana) byl letos jako šestý v pořadí vyznamenán Jan Nouza, prozaik se složitým životním osudem.

Paradoxně má Literární fórum blízko k již zaniklému plzeňskému kulturnímu čtvrtletníku Spektrum, které ovšem literárním časopisem nebylo. LF je mediálně efektní, vychází však zřejmě nepravidelně a v úhrnu se v něm na jihočeskou tvorbu dostane méně než na západočeskou literární tvorbu v Plži. A co složení redakce? Plž včetně Listů Ason-klubu má redakci čtyřčlennou, LF šestičlennou, přičemž šéfredaktor, básník a estetik Petr Andreas je i typografickým úpravcem. Redaktoři LF do časopisu hojně přispívají, jedna redaktorka má v daném čísle dokonce osm příspěvků! Především je však šéfredaktor LF o čtyřicet let mladší než šéfredaktor Plže. Co z toho vyvodit? Že Plž může jednou vypadat jako Literární fórum.  A naopak z LF možná po letech vznikne tradičnější literární časopis, takový Jlž.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
March 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
< Feb Apr >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody