opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Nejspíš jste na ně už také několikrát v knihkupectví narazili. Knihy s podivně barevnými přebaly, na kterých se vyjímá nějaký ten abstraktní obrázek. Možná jste kolem nich prošli bez povšimnutí, možná jste je někdy zkusili vzít do ruky. Ezoterické knihy velmi často slibují osvobození od pozemských strastí, povznesení na vyšší úroveň bytí nebo uzdravení silou myšlenky. Co ale na těchto knihách vlastně je? Najdou se spousty lidí, které tohle téma fascinuje a přitahuje. Dokázal už ale někdo, že by jistě dobře míněné rady na stránkách takových knih skutečně fungovaly? Chodí mezi námi povznesení nebo myšlenkou uzdravení lidé? Pokud ano, nechť se přihlásí.

Co všechno můžete v ezoterice najít? Podle všeho sem spadá numerologie, astrologie, věda o minulých životech, ajurvéda, světelná terapie, věštění, nauka o karmě, mimosmyslové vnímání, čakry a vlastně ještě asi sto dalších oblastí, okruhů a „věd“. Často je tato literatura zaměřena také na anděly coby ochranitelské bytosti z jiných dimenzí. Ezoterická a astrologická literatura je zjevně velmi dobrým způsobem, jak za málo muziky získat hodně peněz. A to se někdy vskutku ještě tyto literární počiny tváří jako odborná literatura.

Abychom ale jen neodsuzovali. Vnímání této četby je patrně veskrze individuální, tudíž si v ní je dost možná každý člověk schopen najít něco pro sebe. Dalo by se říci, že u každého brnká na jinou strunu a vždycky je to ta správná. Jak jinak si vysvětlit, že jdou na odbyt podobně jako třeba horory? Kdo by vlastně nechtěl vědět, o čem se mu to ve skutečnosti zdálo, když ho honil velký brouk? Nebo si nepřál zdůvodnit, proč ho neustále bolí záda. Se špatným sezením u počítače nebo nesprávnou podporou hlavy ve spánku totiž nic neudělá, zato se svým disharmonickým vztahem k matce, který je bezpochyby příčinou jeho stavu, asi ano.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
February 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody