opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Kontejnery! Kontejnery? Kontejnery. No to je nadělení a to bude nebo dokonce už je v Plzni nadělení… A k tomu ještě zcela určitě zanedlouho po uveřejnění tohoto sloupku poprší prchlivě jedovaté otázky z pěkné dálky, pravděpodobně až z příhraničního Chebu, prý co se děje a co se vlastně děje a proč si z kontejnerů dělám nebo děláme cosi jako fotbalovou merunu a stejně proč o tom píši a proč se o tom má psát a proč se o tom nenapíše rovnou recenze, nikoli tyhle řádky. Nevadí, číst to beztak není nutno ani náhodou, byl přece uložen přísný zarach na hartusivé komentáře. Zrovna v pátek u Žumbery je totiž literární přátelé striktně zakázali číst a zabývat se jimi, aby se našinec při zdravém rozumu co nejvíce zachoval. A nepoprší-li, žádná škoda. Nicméně v tomto případě lze s čistým svědomím na co odkázat, aniž ovšem nezbytno jíti touto cestou: turistická značka zní www.ksvetu.cz. Tam prý má být řečeno vše potřebné k světu, v Zápisníku pravděpodobně nikoli. Takže ke kontejnerům.

Budeme tohoto označení používat možná až nemírně, co však počít? Ano, na počátku bylo slovo, zato nyní existuje důvod k obavám, že na konci budou kontejnery. O co tedy kráčí? Nuže, o projekt, který se nazývá Kontejnery k světu. Většinou kontejnery moc k světu nejsou, tyhlety však mají být k světu, budou však i k užitku? Čtěme však dále: půjde prý o „největší projekt oživující veřejný prostor v historii Plzně“, který bude probíhat od 10. května až do 8. června, namoutě, více než čtyři týdny! Projekt neprojekt, to znamená, že ani americké jednotky v Plzni v květnu 1945 tolik neoživily veřejný prostor. I když tenkrát šlo spíše o válečný projekt, zároveň ovšem platí, že i válka je cosi šíleného a rozumu zbaveného. Údajně nepůjde pouze o Plzeň a takto má být veřejný prostor oživován ve všech velkých městech v České republice. Pámbu s námi a zlý pryč! To znamená, že možná i ve zmíněném Chebu nebo v podobně příhraničním severomoravském Bruntále! (Zatím se však zdá, že budou touto dobou též v Praze, v Brně a Ostravě, jenže v Brně pouze dva týdny a v Ostravě všehovšudy týden v rámci festivalu Mezidomí, takže pouze v Plzni bude překontejnerováno!) Jinde se strachovat netřeba, například na vsi bývá kontejnerů požehnaně a příkladně se jich využívá, takže žádný „nejrozsáhlejší projekt“ tam díkybohu nehrozí, přesto platí, že „kontejnery ante portas“. S rádobyatraktivním podtitulem, že Plzeň má prý víc než jedno centrum. Zeměpisně vzato je to vyloučeno, kontejnerově vzato budiž. A že jednotlivá města budou propojena přes informační obrazovky, díky nimž budou lidé moci sledovat dění na jiných místech a navzájem spolu komunikovat. S Ostravou leda ten týden. V závěru fotbalové ligy by se to možná i hodilo, ale s tím kontejnery – ačkoli chtějí vnést život do ulic – nehodlají mít nic společného. Jenže s čím ano?

Ba i to bylo řečeno v souzvuku se sadistickým sdělením, že nejrozsáhlejší projekt bude v Plzni. Nebohá Plzeň! V rámci „nejrozsáhlejšího projektu“ bude fungovat bezplatná půjčovna koloběžek, leč bezplatná toliko pro držitele Plzeňské karty. Takže zřejmě půjde také o projekt Koloběžky k světu. Dále: prý kontejnery zaplaví celé město, zřejmě ve stopách povodní z roku 2002. Jenomže povodně, to jsou přírodní živly, zatímco tohle musela nějaké chytrá hlavinka vymyslet! A co vymyslela? Tohle: kontejnery mají stát na třiceti místech ve městě a údajně nabídnou svým návštěvníkům toto všechno: Kavárny. Kino. Hvězdárnu. Hudební klub. Obchod s biopotravinami. Design. Komunitní centrum. Dokonce i kostel a mnoho dalšího. Ano, tohle je příznačné pro jazyk a mysl celého projektu: dokonce i kostel a mnoho dalšího… Mnoho dalšího, bohužel mnoho dalšího. První kontejner se údajně „otevřel“ už nyní, třetí dubnovou neděli, čili žádného 10. května, zatímco ten druhý se otevře „ve velkém stylu“ zanedlouho poté. Laciná pouťová zábava je odstartována.

Nejstrašlivější zpráva je však tato: hlavním partnerem, který „významně napomohl vzniku projektu“, čili vrazil do toho spoustu jinde potřebných peněz, je Plzeň 2015. Konkrétně programová ředitelka projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Podle jejích slov existuje „společný zájem na tom, aby se život ve městě co nejvíce obohatil, aby se nejen v centru pořád něco dělo a lidé se mohli s kulturou potkávat nejen uvnitř budov, ale přímo v ulicích,“ praví se ústy paní programové. Dozajista k tomu poslouží zmíněné koloběžky, máte-li ovšem Plzeňskou kartu, jak však jde dohromady potkávání se s kulturou a obchod s biopotravinami? S kavárnami? S kostelem a s „mnoho dalšího“? Speciální letáček v této souvislosti chrlí nepokrytě barnumskou a zároveň bezohledně dryáčnickou reklamu: „Žijte v ulicích a poznávejte, co vám může Plzeň nabídnout. 30 míst. Desítky kontejnerů. Nespočet aktivit.“ Třeštění k nepřežití. A to všechno je na první pohled určeno nejspíše pro pár bezdomovců, kteří skutečně žijí v ulicích a o kontejnery, nic nového, měli spontánní zájem ještě před akcí Kontejnery k světu.

Otočme list: vida, na tuto infantilní či pubertální taškařici se na radnici najdou pytle peněz. Na kulturu literární, hudební, divadelní či výtvarnou atp. ani náhodou. A co na to plzeňský lid? Místo aby se těšil na plechové krabice s nespočtem aktivit, připomíná, že ve městě nejsou pořádné veřejné záchodky, ačkoli zrovna ty dokonale ztělesňují kontejnerovou myšlenku „žít v ulicích a poznávat, co vám může Plzeň nabídnout“. Vox populi, vox dei, takže alespoň jedna plechová krabice v západočeské metropoli by posléze mohla posloužit tomuto bohulibému člověčímu účelu a bylo by tuze žádoucí, aby zůstala v provozu i po dnu posledním, čili po 8. červnu… Zatímco takhle? Povídá se, že kdo 10. květnem počínaje (včetně dubnových premiér) prý nebude přebývat každý den alespoň deset minut (nebo jde o mýlku a počítá se rovnou s deseti hodinami?) v kontejneru, bude natotata vyloučen z lůna kulturního společenství. A hlava dolů! Leč i ten, kdo bude fanouškem kontejnerování, kdo bude ochotně rajtovat po Plzni na koloběžce a v kontejnerech posléze třeba i přespávat, kdyby žádal radnici o příspěvek na kulturu, beznadějně odstrouhá. Všecko, ach všecičko momentálně nejspíše padlo na taškařici s názvem Kontejnery k světu. Na něco, co by připomínalo kultivovanou kulturu, pohříchu nedojde.

Ruku na srdce: podobné rozhazovačné a marnotratné nesmyslné akce se uskutečňují i v jiných evropských městech, všude lidé nad tím kroutí hlavou, pokládají to za něco absolutně zbytečného a pokaždé bez výjimky se těší, kdy už ta šaškárna proboha skončí a povandruje někam o město dál. Vězme, že ti plzeňští kazisvěti (přesněji řečeno kaziměsti) si pyšně říkají kontejneristé. A i když to štědře platí nebo finančně (arciže nikoli ze svého, nýbrž z obecních peněz na kulturu) podporuje programová ředitelka projektu Plzeň – EHMK 2015, což více než zřetelně vypovídá o úrovni pánů a paní plzeňských úřednic a úředníků přes kultůůůru, už dnes je jasné, čím se západočeská metropole chce stát: Evropským hlavním městem kontejnerů 2013. To bude slávy, aj, to bude radosti! A zapomenou-li kontejneristé a kontejneristky záměrně či náhodou pouhou nějaký kontejner na periferii, pak se to bude se vší slávou týkat i let 2014 a 2015. Potom se už triumf plzeňské kontejnerové kultury s konečnou platností dovrší a započnou každodenní boje o veřejné záchodky. Umístěné třeba přímo v pozapomenutých kontejnerech. Baže kontejneristé.


9 Responses to “Zápisník dr. No 4.16”

  • Hortensie H.:

    Ssskontejnery

    Miluji skontejnery
    ty mlčenlivé soudruhy

    Soucítím s grafoMany
    jichž smrtelná úzkost
    pralesy kácí

    Chebno kuš!
    PLZNI PLŽ!
    (V němž každého otiskne
    ten dobrý muž)

  • karel karlovič:

    Milý, ba častěji nemilý Dr. No! Téměř vždy s Vámi souhlasím, ale teď poprvé a velmi výrazně NE. Co si o akci Kontejnery myslíte, je dozajista Vaše věc, ale tepat předem jakoukoli snahu o kulturní počin mi přijde velmi hloupé. Hodnoťme akci až poté, co proběhne!!!

  • Hana Čekanová:

    Vážený dr. No,
    ačkoli jsem přečetla celý Váš předlouhý text, ani nakonci jsem se nedopídila toho, co Vám na kontejnerech tak strašně vadí. Mohl byste mi to prosím objasnit?

    Vadí Vám, že je to štědře financováno z veřejných peněz? Chyba lávky. Na rozdíl od jiných opulentních akcí je tato dotována velmi poskromnu a funguje jako neziskový projekt, na kterém se organizátoři i umělci podílejí veskrze bez nároku na honorář a ve svém volném čase. Takže se nemusíte bát – nikdo na tom nezbohatne a veřejný poplatník nezchudne.

    Argument s veřejnými záchodky mi také nepřipadá na místě. To je věc města a občanů, kteří za jejich zřízení bojují. Pokud Vás tato otázka natolik pálí, dejte se do boje a staňte se hrdým „záchodkářem“. My se pustili do něčeho jiného.

    Pokud jste tak pečlivě četl anotaci, jistě jste si všiml, že budou i kontejnery věnované divadlu, filmům, hudbě a literárnímu čtení. Takže nejen bio potraviny „a mnoho dalšího“, ale i ta kultůůra bude. 😉

    Co se týče laciné pouťové zábavy, zmínila bych třeba koncert plzeňské filharmonie. Ten jistě navštíví řada bezdomovců a punkáčů a kultivovaní občané opět ostrouhají, protože se na ně v programu nedostane. Stejné to bude s literárním kontejnerem, kde budou číst autoři jako Jaromir Typlt, Josef Straka, Jan Sojka či Tomas T. Kus.

    Přeji Vám ze srdce, abyste Kontejnery k světu. ve zdraví přežil a našel v Plzni dostatek kultury, která Vás bude řádně emočně, intelektuálně i kulturně stimulovat.

    P.S.: Kontejnery budou v sedmi městech. V Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Zlíně a Mariánských Lázních.


    • Mohu se zeptat čistě ze zájmu, kolik je dnes „poskromnu“? Hodnocení kontejnerů se zdržím do doby, než nějaký uvidím, ale tohle by mě opravdu zajímalo.

      • Hana Čekanová:

        Přesná čísla Vám neřeknu, protože je ani nemám na starosti, ale mohu vám říct, že „státní“ peníze pokryly 1/5 ceny celého projektu. Pro představu je to na náš měsíční festival asi tolik, co spořádají velké kulturní akce za den. 🙂


        • Děkuji za odpověď, ale to jste nám toho moc neprozradila (velké kulturní akce spořádají i miliony). Zatím se mi podařilo zjistit, že město Mariánské Lázně poskytlo na dvě místa 25 tis. Kč. Takže se v Plzni bavíme řádově o desítkách nebo stovkách tisíc?

        • šáš:

          Rýpat do délky článku a pak sesmolit dlouhatanánský komentář – to může jen skutečný „punkáč“!

          Tvrdit, že se z článku nic nedozvím, a pak nebýt schopná ani ve dvou příspěvcích odpovědět na jednoduchou ZOMBínovu otázku, protože „to ani nemám na starosti“, ale bude to stopro málo, to je opravdu známka punku!


  • S kontejnery jsem se poněkud seznámila díky článku v Metru, kde byly napasované do fotek třeba Václaváku. I s těmi informacemi, nač budou. Hm. Budiž, mají způsobit oživení, ale všimněte si, prosím, kde. Na místech, kam předtím i radnece dovolily vtrhnout drahotě. Neúnosné nájmy lukrativních prostor se, samozřejmě, promítly do toho, co se tam dá dělat, aby se vyžilo. Drahé hadry, zlato… Nevím, jak kde, ale mnoho obchodů s nejdražším zbožím vedle sebe neznamená sílu zákazníků, nýbrž ponouká k podezření na pračku peněz. O Václaváku jsme slyšela ze spolehlivýhc zdrojů, že se tam dají koupit věci, ukradené jinde na zakázku. Prodavačky radši objednají svetřík té či oné velikosti, aby nebyl ukraden jim. Tři čtyři ukradené věci a mají po měsíční výplatě. Bodejť by tam byl potom prostor pro normálnější pobyt člověka. Zrovna dole na Václaváku, kde bude jeden z kontejnerů, přestal před časem fungovat Dům knihy s kavárnou. Luxor na posezenbí s knihou tedy není nic moc.
    Takže shrnuji. Kontejnery jsou akcí, která má za drahé peníze zaplácnout dřívější nedbalost radnic ohledně udržení života v centru města. Obyčejného, občanského posezení, zastavení se u něčeho zajímavého, co kdysi bývalo normální. Tak jako jsem s igelitkou s nákupem zapadla třeba do galerie, protože mne skrz výlohu něco zaujalo. Prostě jsem šla živým centrem města a zastavila se tu i onde. Dnes těmi centry pádím bez ohlédnutí, není tam nic pro mne. Nebo jimi projedu a koukám se výš. Na průčelí dosud nepřestavěnýhc a nezbořených domů, na kostely…

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody