opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Platí, čím dál víc platí pradávné rčení, že jména hloupých jsou na všech sloupích, pouze místo slova „sloupy“ nutno doplnit něco modernějšího, bohužel ovšem spjatého s tím, co slavný spisovatel Michal Faber pojmenovává jako „obecnou stupiditu“, šířící se všemi směry. Mimo jiné i stupiditu lidí nečtoucích, nepřemýšlejících, ergo v rezultátu toho všeho přízemně rozumných, leč z pohledu nějakého nadpřízemí se jevících… Stačí. Teď se neskonalému obdivu národa těší čachrář čili podvodník: ten ostatně také nic nečte. Vor v zakoně, řekli by Rusové.

Vari odtud, vari! Leč kam? Zůstaňme proto ve vlastech českých a povězme několik hřejivých slov o literátovi, kterého v Plzni nikdo nezná, rozuměj asi nikdo nevzal v západočeské metropoli nějakou jeho knížku do ruky, a pokud ji v ruce měl, kdo ví, zda ji otevřel, a kdo ví, zda z ní učetl třeba… záložku. Anebo se mýlíme? Pak jde o sice blahodárnou, leč pouhopouhou výjimku, která toliko potvrzuje pravidlo. Míním a jistím, jak říkával Bohumil Hrabal, že tohoto autora v městě Plzni neznají, byť v ní i pobýval, snad i na legendární velhartické letní básňodny zavítal či chtěl zavítat. Z pohledu západočeského bude takových neznámých a nečtených tvůrců nejspíše povícero, nicméně můžeme nyní představit aspoň toho, kdo měl v těchto dnech životní jubileum: Pavla Rejchrta.

rejchrt_lyrika Nepochybně existují autoři a autorky či autorky a autoři, kteří a které chrlí jednu knížku za druhou a záhy se ani nedovedou upamatovat, co všechno v nich vychrlili. Lhostejno, zda jde o románky či detektivky či o oblíbená žertovná veledíla na téma „když žena menstruuje“. Sepište něco podobného a hned vás s fanfárami přijmou do Obce spisovatelů! Tak žije a píše autorstvo české, leč na rozdíl od něho Pavel Rejchrt vytvořil dílo. Váháme, zda toto slovo psát s velkým „d“ čili jako Dílo, zda nemáme mluvit o „Dobrém díle“, anebo ho souhrnně označit cizokrajným pojmenováním opus bonum. Za tzv. starého režimu Rejchrt nepublikoval, podílel se na samizdatových a ineditních aktivitách, leč protože se necpal do žádné první řady a nehonosil se žádnými ryčnými zásluhami, svou první knihu vydal teprve v roce 1995. Až potom následovaly další. Plné víry, plné etiky, plné estetického zápalu.

Snad můžeme ještě podotknout, že literární dílo Rejchrtovo vzniká a (mnohdy žel s převelikým zpožděním) přichází na svět již celé půlstoletí, i když se autor ke starším textům vrací jen velice obezřetně a vydává je zpravidla v přepracované podobě. Také zde jedna výjimka potvrzuje pravidlo: úžasná kniha experimentální či experimentující poezie Lyrika liter, napsaná dávno, vydaná nedávno. Ta by se měla stát ryzí ozdobou mnoha knihoven! Namátkou: zesnulý západočeský umělec Zdeněk Barborka by z ní určitě měl náramné potěšení. Připomínáme tuto autorovu publikaci jako jednu za všechny, je ale mnoho jiných a dalších: básnické sbírky, filosofická dramata, metafyzické hry, povídkové knížky, expresivní novely, výsostné generační romány… Významný český literární vědec napsal, že Rejchrtovy knížky patří k tomu nejlepšímu, co u nás po roce 1989 vzniklo. Ani to nestačilo, aby bylo heslo o tvůrci zařazeno do Slovníku českých spisovatelů od roku 1945: přednost dostala i jistá zpěvačka s jedinou, již zapomenutou knížkou. Tak poťouchlý bývá život. Leč nejen to: Pavel Rejchrt je též tvůrcem závažných literárních kázání a výtvarným umělcem par excellence.

Teď měl životní výročí. Dožil se ho v literárním ústraní, leč jeho dílo není nikterak „postranní“, ba naopak: o Rejchrtově poezii již vyšla knižní monografie, chystá se i další monografická práce. Snad je to triumf neznámého autora nad „známem“. Nejvíc potěší, že toto dílo ještě zdaleka není uzavřeno.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
May 2021
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
< Apr Jun >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody