opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Těžko se to dá shrnout jinak! Tenhleten právnický případ zralý k léčení, muž, jejž pro oučely tohoto sloupku pojmenujme Fischer Fischerovitch Fischerow a zkráceně Fi nebo Fi Fi, koneckonců lze zvolit také označení Fi Fi Fi, to je setsakra lhář k pohledání! Za dávných časů se říkávalo, že někdo lže jak Rudé právo, za nynějších časů by se zřejmě mělo pokaždé konstatovat, že je někdo prolhaný a lhavý nemlich jako dotyčný Fi nebo Fi Fi. Přeje-li se být raději Fi Fi Fi, poklidně si dejme námahu s dlouhým označením: lhoun jako Fi Fi Fi.

Tento onen Fi svým způsobem v těchto dnech vešel do dějin nevychovanosti, i když Jorge Luis Borges by si asi s chutí nebo s gustem přisadil a mluvil v této souvislosti rovnou o obecných dějinách hanebnosti. Posbírat a vykejhat snůšku lží (budiž, s velkou nadsázkou bychom ji mohli pokládat za kvaziliterární spor, byť šlo o ubohost na druhou, leč budiž, připusťme to) a někde s ní vyrukovat, to by se ještě dalo pochopit, jenže hentý Fi Fi svůj vylhaný textík přivěsil… za nekrolog jedné starší a vážené plzeňské spisovatelky. Chytit se za hlavu a zaúpět: Že mu není stydno!, očevidně nestačí. Nikdo přece nemá tušení, co bude následovat!

Nevím, kde se v Plzni v hojném počtu vyvěšují úmrtní oznámení, všichni pozůstalí však mohou být od nedávna v západočeské metropoli pronásledování noční můrou: že na toto místo vážného smutku přikvačí Fi čili Fi Fi Fi a pod takřečená parte začne šaškovsky přilepovat výplody své zhrzené mysli. Zabránit by mu v tom dovedl pouze on sám a on si v ničem nezabrání, poněvadž přišel na veskrze úžasnou myšlenku: zjistil, že to přece nebožtíkům nebude a nemůže vadit! Takhle by nejspíše mohl bohorovně olepit všechny hroby na plzeňském hřbitově a dozajista nejenom na plzeňském, neb Fi Fi sám rozhodl, jak víme, že to nebude na závadu ani zemřelým, ani nezemřelým. Národu hrozí, že dřív nebo později začne Fi takto autorsky exhibovat i na slovutném vyšehradském Slavíně, poněvadž podle jeho nejhlubšího přesvědčení si zaslouží místo mezi literárními velikány, nikoli ve druhé či nedejbože až třetí garnituře. Nebo že by až ve čtvrté? To už je passé, leč co Fi nestydatě provedl s památkou Miloslavy Ledvinové, to je strašlivé chucpe, příšerné chucpe, strašidelné chucpe. Ergo málo platné, rovněž on sám, Fi Fi Fi, jeho chování, myšlení a jednání je vtělené chucpe.

Sluší se však ucedit pár slov ke lžím vyprsklým ve velkovýrobě fififiovské. Když kdysi lhávalo Rudé právo, lhalo občas i tak, aby ta lež k něčemu vypadala. Zatímco dotyčný Fi Fi? Povídá se, že na každém šprochu je pravdy trochu, tady jí však není ani trochu, ani trošinku, ani trošilinku. Kupříkladu Fi tvrdí, že jeho text si kdosi jmenovaný přál otisknout. Opravdu? Houbeles, mírně řečeno. Velice mírně a slušně řečeno. Nepřál, a to ani okamžik. Další šeredná velelež se z pusy Fi Fi vytrubovala jak hlásná trouba: „Jsme tak domluveni.“ Nejsme, nebyli, nikdy nebyli a samozřejmě nebudeme, jde všehovšudy o další chucpe vycucané z prstíčků Fi Fi Fi. Konečně závěrečné, přímo zoufalé nebo zoufalecké plácnutí, dá se to pojmenovat věru všelijak, i mnohem peprněji, leč vše stojí psáno na Literárním Západě, zní: „Dal mi k tomu souhlas.“ Pochopitelně mu ho nikdo nedal. Ani náhodou. Ani náznakem. Nikdy inkriminovaná osoba o ničem takovém s Fi nemluvilo, nic takového se s Fi neprojednávalo. Jediné, co lze podotknout, jest: A basta Fi dli.

Co s tím? Občas Fi Fi Fi ztratí poslední zbytky soudnosti a dožaduje se tzv. chlapského řešení. Kvůli věkovému rozdílu se nepodaří napráskat mu na holou ani veřejně, ani neveřejně. Nezbývá než velelživého klučinu Fi Fi alespoň pomyslně vykrákat za uši. Zato pořádně a raději nikoli v blízkosti smutečních oznámení. Hned by na nich žaloval, že za ušima sice nemá, za uši však dostal. Chucpe Fi.


13 Responses to “Fi je chucpe”

  • Jakub Fišer:

    Dobré ráno, všem co měli, mají a budou mít rádi paní Ledvinovou se omlouvám. Já to s pc tak neumím. Prostě jsem to, co pan Novotný napsal do mailu uveřejnil na jeho Literárním západě. S paní Ledvinovou to nemělo a nemá nic společného. Panu Novotnému přeji brzké uklidnění a všem ostatním hezký zbytek roku a příjemně prožité svátky. A jemu též. Jakub Fišer

  • Jakub Fišer:

    Psát o někom, že ho chcete spráskat, byť to myslíte pouze obrazně a je jedno, zda holí… To je jako křičet třeba Smrt Viktorce, smrt Slavii nebo Spartě. Já myslím, že jestli tady někdo potřebuje dospět, tak to nejsem já. Ruku bych mu podal, ale jen abych ho rozčílil, což už se mi asi povedlo několikrát. Pan Novotný dobře ví, jak to bylo, chytá mne za slovo a záměrně neodpovídá na otázky přesně. Potom to přesně zacituje, ale nezveřejní podstatné. Je to hezká metoda… Nezlobím se na něj. Ponechávám ho krom těchto několika reakcí bez povšimnutí, ale je to lhář. Howk

  • Jakub Fišer:

    Psát o někom, že ho chcete spráskat, byť to myslíte pouze obrazně a je jedno, zda holí… To je jako křičet třeba Smrt Viktorce, smrt Slavii nebo Spartě. Já myslím, že jestli tady někdo potřebuje dospět, tak to nejsem já. Ruku bych mu podal, ale jen abych ho rozčílil, což už se mi asi povedlo několikrát. Pan Novotný dobře ví, jak to bylo, chytá mne za slovo a záměrně neodpovídá na otázky přesně. Potom to přesně zacituje, ale nezveřejní podstatné. Je to hezká metoda… Nezlobím se na něj. Ponechávám ho krom těchto několika reakcí bez povšimnutí, ale je to lhář. Howk Jakub Fišer

  • karel karlovic:

    Pane Fišere, jak to, že ve Vámi zveřejněné korespondenci mezi p. Novotným a Vámi, není p. Novotným napsáno, že SOUHLASÍ s jejím zveřejněním? Nic takového tam není. Vy jste napsal, že Vám dal svolení. Kde? Jak? Důkaz? Pro mě jste lhářem a navíc i intrikánem Vy.

    P. S.

    Ať tnu do živého, mám Vaší nafoukanosti dost. Už dvakrát jsem si řekl, že toho nechám, jsem už přece jen na něco „stár“. Pak si ale řeknu, právě proto se musíš ozvat, neb jsi už dost „stár“ a mlčení je někdy na překážku.
    Pane Fišere, ať jste jaký jste, jedno je jisté. Nejste žádný hlupák. A máte – doufám! – nějaký přehled o současné české poezii. Pokud ano, jistě znáte „respektovaná“ jména naší poezie, znáte prestižní literární časopisy a také literární ceny, které mají „jistou“ váhu. Musíte přece vědět, že ONA velkolepá, pro Vás dvojnásobná Mobelova cena, kterou tak rád dáváte prostřednictvím jiných lidí na odiv, mezi ně nepatří. Má význam asi jako letní pohár pro vítěze fotbalového turnaje lhotských hasičů (nic proti hasičům!!!) a budí cokoli jiného, jen ne respekt a uznání… Písmeno P rovná se Poezie, ale také Pokora. Že někdo někomu maže med kolem úst, je běžný jev, ovšem jen hlupák si nechá tím medem zalepit ústa tak, že už pak pořádně nemůže mluvit…

  • Jakub Fišer:

    Mluvíte mi z duše. Už toho necháme. Souhlasím. Ceny jsou pro koně. A známky pro sběratele. Nejsem namyšlený. Fakt. Ani hlupák, jsem doktor práv… Kašlem na to ne?

  • Jakub Fišer:

    Necháme. Aby zase někdo neříkal, že neumím pravopis.

  • Jakub Fišer:

    Zase vy uznejte, že tohle je sprosté… Proč o mne někdo píše, že jsem lhář. Jsem asi naivní a věřím v lidi a dobro. Jsem asi hlupák.

  • karel karlovic:

    Já jsem pro, čeho je moc, toho je příliš. Ale „drobnost“ mi od Vás stále chybí, pane Fišere. Nijak jste nedoložil jasný souhlas p. Novotného s otištěním Vaší vzájemné korespondence, čímž jste zatím nijak nevyvrátil, z čeho jsem Vás nařkl. Nejen pro mne, ale možná i pro jiné čtenáře je to celkem podstatné, vždyť to byla vlastně jedna z příčin vleklého sporu. Pokud takový „souhlas“ existuje, sem s ním, nemám problém se Vám omluvit. Pokud není, měl byste se omlouvat Vy (nikoli mně, ale p. Novotnému).

  • Jakub Fišer:

    Nedodávám důkazy. Nejsem policie. Omlouvat SE NEMUSÍME, UŽ JSME NA TO VELKÝ. Příčina sporu vznikla na pohřbu mého přítele pana Hrubého. Souhlas nepotřebuju, pokud pan Novotný chce, ať to smaže. JF

  • karel karlovic:

    Naopak, právě proto, pane Fišere, že jsme velcí, je naší morální povinností se omlouvat. Pokud tedy neexistuje důkaz, že jste měl povoleno, jasně povoleno (jste právník, že), že můžete otisknout, co jste otiskl, pak jste prohrávající. Když Vám dojdou argumenty, chcete to „smáznout“ podáním ruky a frází o tom, že velcí se neomlouvají? To je chabé. Hozenou rukavici jste nezvedl, jste tedy tím, čím jste se na těchto stránkách prezentoval. Nikoli člověkem schopným (v tomto případě) sebereflexe. A já už Vás nechám. Radím p. Novotnému, ať s Vámi neztrácí čas, a sám činím opak, ke všemu zbytečně.

  • Jakub Fišer:

    co když to někdo píše za mne? podepsat se je slušnost. JUDr. Jakub Fišer

    • ZOMBín:

      Ne, není. Nebo jinak: je slušnost na internetu vystupovat pod svým avatarem, ale zároveň patří k základním pravidlům netikety i respektování anonymity druhých.

      Pokud sem někdo píše pod falešnou identitou, máte možnost na to upozornit redakci a my celkem snadno zjistíme, kdo co psal.

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
August 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
< Jul Sep >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody