opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Sotva Jáchym Topol na základě rozhodnutí erudované ministerské komise obdržel Státní cenu za literaturu, jeho první nebo skoro první spisovatelská cesta směřovala do Berouna, kde měl literární čtení a besedu se čtenáři v tamějším Kulturním a informačním centru. Pozván byl především ve spojitosti s jeho novým románem Citlivý člověk, za nějž získal zmíněný vrcholný kulturní vavřín – a podobné čtení a setkání absolvoval již ve větším počtu českých a moravských měst. Mimochodem nezbývá než podotknout, že do Plzně během tohoto roku s největší pravděpodobností pozván nebyl a tudíž do ní nezavítal, stejně jako do nějakého jiného západočeského nebo severozápadočeského města. Ruku na srdce: kdo by ho také pozval? Plzeňští literární radní (jak jinak máme tomuto ošemetnému spolku říkat?) pějí servilní ódy na „autory“ jako Tomáš Magnusek a troufáme si mít za to, že pokud vůbec Topola znají, nečetli nejspíše nic nebo velice málo z jeho díla, překládaného v mnoha zemích. A pokud četli, nejspíše pranic nepochopili. Nemějte jim to však za zlé, neboť víme a vězme, že blahoslavenými možná budou právě ti chudí duchem.

Zajímavé je, že Jáchym Topol se ještě dnes, několik desetiletí po společenských změnách z listopadu a prosince 1989, pořád se stejným zápalem hlásí k takřečeným „androšům“ a též on sám se soustavně označuje za „androše“, ačkoli zlatá éra literárního uměleckého undergroundu nikoli snad skončila, leč proměnila se velice výrazně. Stejně jako celá česká společnost, byť pouze v něčem. Zdaleka ne všichni si ale podobný mravní a tvůrčí protestní postoj dokázali po tolika letech dílem smysluplně zachovat, dílem ho živě inovovat zejména v souvislosti s mnoha neblahými metamorfózami kapitalistického ergo konzumního establishmentu. Stojí rovněž za zmínku, že k největším kritikům Topolova románu se nedávno přiřadil nikoli nějaký jeho letitý estetický protiběžec nebo mluvčí jiné literární generace, nýbrž někdejší český prezident a jeho projevy mu píšící ex-hradní poskokové.

topol_clovek Na Citlivého člověka se tudíž před nějakým časem snažil až upoceně nakydat věchet špíny kupodivu člověk, který literatuře a kumštu dozajista nerozumí ani co by za nehet vešlo, ačkoli si nejspíše (pospolu se svými ex-poradci) v rozrušení pyšné mysli všichni tito lidé velkopansky domnívají, že kultuře dokonce i rozumějí – stejně jako opravdu, ale opravdu úplně všemu. Tohleto směšné vystoupení se ale po bývalém politikovi z Moskvy určitě nežádalo, o něj musel být požádán někým tuze potřebným z domova. Někomu se však pan Ex zavděčit určitě chtěl a ještě víc se zavděčit potřeboval. Zároveň ovšem platí, že tenhleten ex-prezidentův vzteklý výpad namířený proti jedné z nejhodnotnějších knih, které u nás v posledních letech vyšly, a o to víc proti jejímu autorovi, jejž zahrnul osobními urážkami a pomluvami, nakonec vyzněl jako sice zcela bezduchá, přece jenom však docela účinná a samozřejmě i neplacená reklama. Podezřívat Topola z toho, že by kul s bejvalým pánem Pražského hradu pikle, by se zřejmě dalo jedině na nějaké televizní estrádě, kde škvár se nevkusně snoubí se škvárem.

Ze svým způsobem až obdivuhodně přirozeného a nikterak nekašírovaného Topolova setkání se čtenáři však vyplynula zdánlivá maličkost, která sice není zvlášť důležitá, nicméně charakterizuje roztříštěnost současného českého literárního života. To když kupříkladu líčil svůj rozhovor s jednou básnířkou – a přiznal, že o ní nikdy neslyšel. Básnířka sice vydala nejednu sbírku, nedávno získala prestižní Drážďanskou cenu lyriky, dlouhá léta působí v redakci renomovaného literárního časopisu – přesto představovala v Topolových očích typického homini novus. Zdá se, že „androši“ více než čtvrt století čtou jen jiné „androše“ a znají se jen s „androši“. Dá se to pochopit, jenže písemnictví české je už dlouho „někde jinde“. Měli bychom o něm vědět víc – a teď honem sáhnout po Citlivém člověku.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
November 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
< Oct Dec >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody