opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Středočeský Beroun, ležící nedaleko Zdic a Chodouně, je nepříliš velké okresní město, zatímco západočeská metropole Plzeň byla jeden rok dokonce i (nepříliš úspěšným, případně naprosto neúspěšným) tzv. Evropským hlavním městem kultury. Kolikrát ovšem spíše pakultury nebo ponejvíce kultury rautové. Křepčení provazochodců dostávalo kulturní zelenou, zatímco literární kultura ostrouhávala. Leč i v okresních podmínkách může vzniknout utěšená literární tradice a naopak v krajském centru o něco podobného nemusí být a také nebývá sebemenší zájem.

Nuže, je tomu právě deset let, kdy se v Berouně poprvé konal mezinárodní literární festival se záměrně skromným názvem: Stranou. Lze ho psát i verzálkami: STRANOU, případně uvádět i úplný název, který zní: Stranou – evropští básníci naživo. Proč právě stranou, to je nabíledni: stranou od Prahy coby caput regni a centra všeho, koneckonců však rovněž stranou jiných, větších a movitějších okresních měst na teritoriu Středočeského kraje. Festival pokaždé probíhá v prvních červnových dnech a skutečnosti odpovídá i konstatování, že během uplynulého desetiletí hostil či uvítal „spoustu výjimečných básníků a osobností“. To je pravda pravdoucí, ba i to, že básníci v programové náplni jednotlivých ročníků jednoznačně převažují.

stranou_antologie Hojně zastoupené české autory nepotřebujeme vyjmenovávat (výjimkou budiž připomenutí Oldřicha Janoty, též autora západočeského Plže), zpravidla však nejsou zváni pouze ti, které „zná každý“, nýbrž i ti, kteří si takové renomé čili uznání nepochybně zaslouží. A tak není divu, že se festivalu zúčastnili literární hosté – v abecedním pořadí zemí – z Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Francie, Itálie, Maďarska, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska nebo Ukrajiny. Někteří literáti jsou vybaveni dvojjazyčně. Každý začátek bývá samozřejmě komplikovaný: vždyť zrovna město Beroun se stalo partnerem až počínaje pátým ročníkem (v roce 2012). Co je však důležité: literární čtení (neboť převážně jde o literární čtení) se neodehrávají pouze na území Berouna a jeho institucí, ale také v nejbližším okolí: kupříkladu na staroslavném Tetíně nebo až na vzdáleném hradě Krakovci. Občas dokonce i v pohostinné pražské Knihovně Václava Havla.

To ale není všechno: už několik let se v čítárně berounského Městského informačního centra konají vždy poslední úterý v měsíci (dodržuje se i termín: půl šesté odpoledne či v podvečer) literární večery. Probíhají pod kuratelou básnířky a překladatelky Lenky Kuhar Daňhelové (prezidentky sdružení Stranou), která setkání s autory také živě moderuje. A tak v průběhu posledního roku v Berouně pobyli a pobesedovali (případně i zahráli) Tereza Boučková, polská bohemistka Anna Militz, Jaroslav Hutka, Ondřej Štindl, Otomar Dvořák, Jáchym Topol, Simona Racková, polonistka Lucie Zakopalová nebo Jan Štolba… Prozaici, hudebníci, kritici, překladatelé a pochopitelně básníci.

Proto se ptejme: Proč se něco takové systematicky nepořádá i v Plzni? Buďme objektivní: díkybohu zejména do Dialogu byly (a jsou) z chvályhodné iniciativy tzv. antidivadelníků také zvány výrazné osobnosti českého literárního života. Rovněž především básníci. Jenže Středisko západočeských spisovatelů se na tom nepodílelo ni hnutím malíčku, natož padesátníkem, a až na zanedbatelné výjimky podobné akce nadutě ignorovalo. Raději si hejčkalo různé funkcionářské magnusky a to se sešlo skoro jako jeden muž a jedna žena. Nu, vrány k vranám sedají a sedávají. Resumujme: v silách Plzně je nesčíslněkrát víc než v možnostech Berouna. Reálně vzato však okres „válcuje“ mocný kraj.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
February 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody