opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Už více než pětadvacet let vychází občasník Babylon a bývaly šťastné doby, kdy byl volně k dostání i v univerzitních knihovnách nebo v prestižních knihkupectvích. V současnosti se honosí podtitulem Studentský list pro seniory a pořád ho rediguje Petr Placák, někdejší ikona literárního undergroundu a nynější ikona českého monarchismu. Složení redakce se příliš nemění, teď v ní figurují kupříkladu Josef Mlejnek jr., Erik Lukavský, básník Ticho, Vít Zavadil nebo Viki Shock. Básníci, kulturologové, politologové… Nyní Babylon vychází v tištěné podobě pouze čtyřikrát ročně, stal se z něho tudíž novinový čtvrtletník. Má kolem pěti stovek předplatitelů (což vzhledem k jeho zaměření není zase až tak málo), jenže z předplatného se pokryje stěží čtvrtina výrobních a dalších vydavatelských nákladů.

Neštěstí však nechodí pouze po horách, ale i po nonkonformních časopisech. Skoro čtvrtstoletí vydávání uvedeného periodika finančně podporovalo Ministerstvo kultury České republiky (na základě grantového řízení), to však jednoho nekrásného dne skončilo. S obskurním odůvodněním, že Babylon má „úzký ideový profil“. Což je absurdum nad absurdum, navíc můžeme konstatovat, že některé časopisy, ba i renomovanější, by daly hodně za to, aby nějaký „ideový profil“ měly. Třeba i úzký, užší nebo klidně i nejužší. Popravčí sekera žel dopadla právě na rebelský a vzdoruplný „seniorský“ list Babylon, ostatně vznikající v naprosté většině bez nároku na honorář.

Není divu, že redakce časopisu shání další předplatitele, přičemž má čtenářům po léta i teď co nabídnout. Existuje mail, ale přihlásit se k odběru určitě lze i jiným způsobem. Babylon si vytyčil jediný cíl do budoucnosti: zůstat nezávislý. Pochopitelně někdy i s rizikem, že tuze přestřelí nebo že může mít zjednodušující pohled na věc – jenže která kulturní periodika se tím neprohřešují, ne-li mnohem častěji? Předplatné přijde na 250,- korun českých ročně a v Babylonu mají za to, že je to cena jednoho lepšího (a často i horšího) oběda. Zrovna v tom se mýlí, měli by v redakci chodit na lacinější obědy, leč časopis stojí za přečtení – a to i za mnohem větší cenu. Buďme proto Babylonu co nejvíce nápomocni! Možná zanikne, ale toho bohdá nebude, že by z boje utíkal.


2 Responses to “Babylon se brání”

  • Marešová:

    moje kamarádka má zájem si Babylon objednat a zaplat předplatné. ale nemá počítač. Jak na to? děkuji a zdravím Marešová

    • šáš:

      Předplatné lze pořídit ZDE + v článku je zmiňován email, tam by se Vás (jí) nějaká dobrá duše určitě ujala. Vy počítač zjevně máte, takže jí předplatné můžete objednat sama, v knihovně počítače také jsou (ale předpokládám, že s ním neumí zacházet, takže mi jako nejlepší varianta pořád vychází pomoc od Vás).

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody