opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Svébytný a svérázný literát X. nedávno napsal, že si spolu s dalším spisovatelem téměř zděšeni v prosincovém literárním měsíčníku Host četli „otřesná trojverší Jiřího Hájíčka“. Sice tomu Hájíček říká haiku, dozajista by je však „líp napsal grafomanský osmák“. Posléze prý oba náramně kroutili hlavou, proč a jak si renomovaný časopis a poté nakladatelství „dělá takovou ostudu“.

Sečteno a zváženo, nejprve konstatujme. že jihočeský prozaik Jiří Hájíček je autorem na jedné straně právem ceněným, leč na straně druhé i tvůrcem neprávem přeceněným. Což neříkáme v souvislosti s udělením a poté neudělením Státní ceny za literaturu, kterou Petr Hruška v čele porotců nejprve Jihočechovi přisoudil, aby pak alibisticky vzal z poroty roha a spisovatel zmíněné ocenění nakonec nepřijal: jde o záležitost zcela jiného ražení a ladění. Neméně nadceněn však byl i Hájíčkův román Dešťová hůl, jehož závěr autor přímo trestuhodně nezvládl. Podobně jako mnozí jiní.

Co však ona „otřesná trojverší“? Vskutku to mají být podle Hájíčkových slov haiku, on sám je však nazývá trojverší a uvádí, že jde o „postřehy a momentky z mého života“, o útržky „dne“ nebo o „drobné imprese“. Zapisované do diáře kupříkladu vedle poznámek o odjezdech vlaků nebo o termínech čtení v městských knihovnách. Nebo také za snídaně, kdy prý v přítmí kuchyně světélkují kuchyňské spotřebiče a nad elektrickou troubou bliká digitální časomíra. Hleďme, hleďme.

Baže, haiku jsou haiku, nehaiku jsou nehaiku čili nejsou haiku. Na kterém nádraží či kde ve vlaku asi vzniklo učiněné nehaiku, v němž se praví „s Petrem Hruškou / načerno první třídou / směr Dresden Hauptbahnhof“? Zato tušíme, kde bylo sepsáno jiné nehaiku „ovesné sušenky / v šálku Earl Grey / ráno navléklo šedý plášť“. Netřeba se přít o to, zda tato trojverší jsou otřesná či nikoli: o haiku nejde a Jiří Hájíček je neměl publikovat. O to je otřesnější zvěst, že jejich úplný soubor vydal Host knižně jako bibliofilský tisk s kýčovitým názvem Muž na pokraji vzplanutí. Bohužel už přihořívá a texty čadí.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
June 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
< May Jul >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody