opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Následujícími řádky nikterak ni na okamžik nezviřujeme dění v nejmenované politické straně, ani se nehodláme zabývat alespoň navenek nejmenovaným ministerstvem. Tentokrát nám jde pouze o momentální počínání či případně nepočínání jednoho páně ministra, o nic jiného. Bylo mu totiž v těchto dnech vytýkáno jeho spolustraníky, že vůbec není “vidět“, že o něm dohromady nikdo neví – a co vlastně na ministerstvu tichošlápkovsky provozuje. Jedna odborná komise se mu rozutekla a možná si toho vůbec nevšiml. Na jeho obhajobu bylo ovšem řečeno, že prý nepadly žádné námitky z oblasti, kterou pan ministr údajně spravuje, totiž z kultůůůry.

Ale padly, ba padaly, leč zřejmě nedolehly k výše postaveným ušiskám, anebo se podle nechvalného českého zvyku neprodleně zametly pod nejbližší koberec, aby jejich ministerský aktér sám natotata neskončil na koberečku. Kamarádíčkování s poslancem M. Grebeníčkem je kapitolou zcela zvláštní, natolik zvláštní, že ji po dechu lapajíce raději nechme být. Co se ale mnohem víc týká oné neblahé oblasti jím prý spravované: pan ministr inicioval anebo přinejmenším podpořil udělení vysokého státního vyznamenání bývalému básníku Karlu Sýsovi, který poslední obstojnou knížku veršů vydal před více než třiceti lety. Od té doby jen básnické paskvily či nechtěné parodie na poezii. Vysvětlení se nenabízí samo: buď nějaká Sýsova sbírečka jest jedinou (arci vhodnou pro dospívající hošíky k upocenému čtení v pubertě), kterou ministerský muž kdy (kdysi) v životě četl, anebo nikdá nečetl ani tu jednu jedinou a nemá sebemenšího tušení, kteří básníci jsou bývalí a kteří ještě bývalejší. Také se nikoho neoptal, možná leda na Hradě.

Co na to praví hlas moudrého kulturního lidu? Že jaký pán, takový kmán, a že onen metál Sýsovi na ňádra bílá přišpendlený není v současnosti ničím jiným než naprosto bezcenným plíškem, který je oběma stranám povýtce pro ostudu. Nebo pro smích. Nebuďme však takto bohorovní: podobné škody napáchané ministrem sýsofilem se mohou odstraňovat dlouho. A půjde o sisyfovskou práci.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
March 2021
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
< Feb Apr >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody