opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Málokterý současný středogenerační básník má u početných kritiků, neméně početných básníků, leč i ubývajících čtenářů tak úctyhodné renomé jako ostravský Petr Hruška. Též badatel adorující Karla Šiktance. Zdaleka nejde pouze o autorovo laureátství Státní ceny za literaturu: tu před několika lety obdržel za vůčihledě nevýraznou sbírku od jednoho z nejvíce politicky nekvalifikovaných ministrů. Předtím napsal knížky zdařilejší a právě s přihlédnutím k nim si poeta renomovaný státní vavřín nepochybně zasloužil. Srovnávat jednotlivé laureáty je ovšem náramně ošidné: jednou zmíněnou cenu získal Petr Hruška, podruhé kupříkladu Petr Král: má však smysl mudrovat, kdo z nich je „lepší“, zvláště když kráčí o dva tvůrce reprezentující jinou básnickou generaci, jinou básnickou poetiku, jinou básnickou filosofii? Nedovedeme si namátkou vůbec představit, že by takový estétský gurmán literární a zvláště poetické kultury jako Petr Král přijal předsednictví v ministerské porotě a pak v ní prováděl učiněné psí kusy, až nakonec státní cena nebyla vůbec udělena. Namoutě: ty časy, ty mravy.

Hruška má natolik příznivou pověst, že i v akademické příručce, kde měl ve své „režii“ kapitoly o nové poezii, se mu věnovala samostatná kapitola, ač na mnoho osobitých básníků došlo jen v chaotickém výčtu. Může se stát a také se i stalo. Co se ale přihodilo: jak to bývá, i mistr se někdy utne (nikoli tesař, leč poeta). Pověst činí zázraky, pročež i na novou autorovu sbírku Nevlastní (Argo) vyjdou servilní recenze a všude se bude mluvit jen o Hruškovi, což však pohlédnout pravdě do tváře? Chvalozpěvy nechvalozpěvy, sbírka je podle našeho názoru natolik nehruškovská (přes závažné téma a postulát psychologického civilismu), až se nechce věřit, že ji napsal autor tak velkého básnického umu jako Petr Hruška. On sám si to přizná jen stěží a v jeho okolí se bude dlouho učeně i neučeně tlachat o uhrančivém ponoru a podobně. Láry fáry. Vskutku jde o „nevlastní“ poezii! Tragédie to není: básník už vydal lepší knížky, doufejme, že ani ta příští nebude horší. Leč opravdu není všechno zlato, co se třpytí.


One Response to “Hruška na švestkách?”


  • Kdeže novou sbírku, je-li řeč o příležitostném výběru dříve převážně již všude možně publikovaných básní! Už v tu dobu, kdy byl tento článek publikován, měl Hruška venku sbírku Nikde není řečeno a mnohými již byla dávno a dávníčko čtena. A věru, je to z palce vycucaná a vstutku tuze řadová sbírka. Ve všech smyslech toho významu.

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
September 2021
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
< Aug Oct >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody