opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



„Už řadu let mě žádná kniha tak nezklamala jako tahleta,“ postýskl si člověk v literatuře se příkladně orientující. Každý může mít své gusto a též má své gusto, proto titul, který dotyčného znalce natolik otrávil, ani nejmenujme. Když však v oné publikaci listujeme, shledáme, že autor či autorka „děkují za podporu“ Nadaci Visegrad Fund – čili mezinárodnímu fondu zaměřenému i na literární počiny v tzv. zemích Visegrádu. Proč ne, jsme lidé přející. Vzápětí se ale dovídáme, že „kniha byla dokončena“ za finanční podpory Nadace Český literární fond, další renomované instituce. Jako kdyby „Visegrád“ zaplatil první půlku a takzvaný „Litfond“ druhou půlku! Navíc někdo musel vydání knihy doporučit. Všichni se zřejmě nadoporučovali, instituce se pospojovaly, leč mohlo se i pořádně šlápnout vedle.

Analogická kódová znamení se poměrně často vyskytují též v jiných knihách. Například: Vydáno s podporou Ministerstva kultury ČR. Případně: Vydáno s finanční podporou Ministerstva kultury ČR. Také se to dá vyjádřit mnohem šarmantněji: „Nakladatelství X. děkuje nadaci Y. za laskavou finanční pomoc při vydání této knihy.“ To je jiná, povětšinou verbální záležitost, proto se vraťme k udělování zmíněných podpor, arciže finančních. Občas se o ně zaslouží rovněž Státní fond kultury ČR. Na jinou podporu, totiž morální, o kterou by pisatelé mnohdy tuze stáli, nedojde zpravidla zhola nikdy.

Ministerstvo, Státní fond, Visegrád… To jsou všechno velevznešené nálepky. Jenže jejich činovníci o finančních podporách nerozhodují, na to mají příslušné komise a v nich zasedají lidé více i méně znalí. Tudíž i omylní, nejednou převelice omylní. Proč tak soudíme? Poněvadž každou chvíli čteme náramně zajímavou nebo dokonce vynikající knižní novinku (původní nebo překladovou), která se vůbec žádné institucionální podpory nedočkala, ačkoli by si ji – což bývá zejména z odstupu času tuze zjevné – každopádně zasloužila. Takže by stálo za to trochu pozměnit zvyky a v publikacích by se mohlo povinně objevovat jiné výrazné dobrozdání svého druhu, totiž: „Vydáno s nepodporou Ministerstva kultury ČR.“ Což někdy může znamenat, že půjde o velice dobrý, ba dokonce zaručeně dobrý titul.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
January 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
< Dec Feb >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody