opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Ti, kdo nikdy neprošli nějakým kursem nebo dokonce i vysokoškolskou výukou v oboru zvaném tvůrčí psaní, se o tomto významném fenoménu i faktu současné literární kultury vyjadřují zčásti zdrženlivě, zčásti s nepochopením, zatímco ti, kteří mají s uvedeným oborem určitou zkušenost, k němu mají v naprosté většině převážně pozitivní vztah. Tento obor vznikl a postupně získával na popularitě již před drahným časem. U nás jeho geneze a poté i „zlatý věk“ jsou spojeny především s existencí pražské Literární akademie – Soukromé vysoké školy Josefa Škvoreckého. Ta bohužel před několika lety zanikla, zájem veřejnosti o tvůrčí psaní (zdaleka totiž nejde o pomíjivé čili jepičí módní nutkání) však dával tušit, že na svět přijde nějaká nová vysoká škola tohoto či souměřitelného zacílení. A že se na tomto světě bude mít vydatně k světu.

So be it, říkává se v určitých společenstvích, a tak se i stalo. Takže v Praze už nějaký čas utěšeně působí Vysoká škola kreativní komunikace. Léta běží, představy o tvůrčím psaní podstoupily a podstupují určitý vývoj, takže není divu, že nynější VŠKK není nikterak totožná ani nekráčí pouze ve stopách někdejší Literární akademie. Ve své činorodosti však na ni zjevně navazuje. Potvrzuje to i skutečnost, že v těchto dnech na škole proběhla mezinárodní konference s názvem Podoby tvůrčího psaní – a lze říci, že na ní šlo v prvé řadě o nové podoby „nového“ tvůrčího psaní. Jednání zároveň prokázalo, že výuka tvůrčího psaní má i svůj institucionální vývoj nebo že se při ní dá nápaditě využívat principů intermediality.

Na konferenci mělo vystoupit několikero spisovatelů, nakonec však jejich čest zachraňoval – a také zachránil – renomovaný prozaik Emil Hakl. Jeho slova nevyznívala ani trochu optimisticky, možná právě naopak, jenže už tím, že jako tvůrce dokázal slepé uličky soudobé civilizace a zejména kultury pojmenovat a reflektovat, poskytl bezděčný důkaz, že mít literární schopnosti ve štítu pomáhá v zápase o lidskou duši. Tento zápas může mít různé podoby – například i podobu tvůrčího psaní.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
November 2021
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Oct Dec >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody