opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Zakrátko v Praze opět dojde na impozantní veletržní akci – na festival Svět knihy, o němž se lze dočíst, že jde o největší český veletrh a knižní festival. Méně se již připomíná, že spousta zajímavých akcí z oblasti literární kultury bývá nehorázně zaplevelena všelijakými komerčními aktivitami, které nemají se „světem knihy“ pranic společného, co však počít. Veletrh je veliký trh.

Mezinárodní účast je čili bude na holešovickém Výstavišti tradičně vysoká, stojí však za to se zaměřit na živou prezentaci současné polské literatury. Jako hosté dorazí čtyři uznávaní polští spisovatelé, kteří vesměs vystoupí na literárních čteních a zúčastní se diskusí věnovaných problematice přítomného literárního života. Budou tedy na Výstavišti k vidění a slyšení – kupříkladu v Literární kavárně, na stánku Polského institutu nebo v Café Europa. Též ale i mimo Holešovice: v pražské kavárně Fra dojde na křest českého překladu básnické prózy Nakrmit kámen z pera Bronky Nowické, knihy vyznamenané nejprestižnější polskou literární cenou Nike. Arciže za přítomnosti autorky. Nejen to: v Lapidáriu Národního muzea se bude diskutovat o překladech Kunderova díla: Marek Bieńczyk (též prozaik) za Polsko a Alain Finkielkraut (filosof a esejista) za Francii. Všichni si zároveň mohou připadat v roli ctihodných předskokanů: vždyť za rok se stane Polsko, rozuměj polská literatura a knižní kultura, čestným hostem Světa knihy 2020.

Toto záslužné představování soudobé polské literární tvorby má jeden háček: odehrává se v situaci, kdy nová beletrie našich severovýchodních sousedů je v Čechách div že ne ztotožňována s knihami několika polských autorů o českém charakteru či historii. O tom, zda jsme opravdu takoví Pepíci, jak nám v Polsku říkají. Případně tedy i Pepičky. Proč ne, populární a humoristické publikace mívají u čtenářů zpravidla úspěch, pohled odjinud bývá trefný, ačkoli zrovna tyto knížky „o Češích“ jsou v prvé řadě publicistického ražení plus fejetonistického ladění: do hloubky nejdou. Obecně vzato jsou nehorázně přeceněné a je záhodno si pořád připomínat, že kvalitní polská próza a poezie je „jinde“. Teď bude v určitém výběru zastoupena na Světě knihy.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
November 2021
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Oct Dec >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody