opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Členstvo Spolku českých bibliofilů (SČB) není bůhvíjak rozsáhlé, shromažďují se však v něm sice nepříliš početní, o to však skutečnější a roduvěrnější bibliofilové čili milovníci knih: rozuměj knižní kultury, krásné literatury i výtvarného kumštu. V posledních letech stojí v čele Spolku obětavý nadšenec dr. Petr Ladman, který ve spolupráci s výborem SČB rediguje též dvakrát ročně vydávané Zprávy Spolku českých bibliofilů. Každé číslo tohoto pozoruhodného periodického občasníku by stálo za samostatnou hodnotící informaci, zůstaňme ale u jednoho mimořádného příspěvku nejnovějších spolkových Zpráv: u výběrové bibliografie básníka a kulturního všeznalce Gustava Erharta.

Komu v daném konstatování cosi chybí, pro tyto náročné oči upřesněme, že jde o dr. Gustava Erharta a o jeho bibliografii literárních prací za období 2012 až 2018, která ve Zprávách vychází už potřetí a navazuje na dřívější bibliografické soupisy, uveřejněné v roce 2006 a 2011. Věnujme však pohled plný obdivu toliko soupisu nejnovějšímu a potěšme se, že na prvním místě tu jsou uvedeny autorovy vlastní básnické práce, které našly své vyvrcholení v souborném vydání Erhartových knih veršů pod souhrnným názvem Poezie (Větrné mlýny, Brno 2015). Mimořádný význam má znamenitý knižní svazek Na křižovatkách imaginace, obsahující erudované studie o umění a literatuře (Pulchra, Praha 2017). Uvedený soupis nyní čítá přes čtyři strany jednotlivých položek, v nichž se přesvědčivě zrcadlí až neuvěřitelná Erhartova znalost jednak dekadence a vůbec modernity z přelomu století, jednak umění surrealistického a poté surreálného – včetně eruditova zájmu o tzv. prokleté tvůrce. Autor píše rovněž o literární kultuře české, leč teď oceňme jeho pronikavé vhledy do moderního literárního a výtvarného umění zahraničního. Pár příkladů: Stať o britské avantgardě. Úvaha o životní pouti a tvorbě Hugo von Hofmannstahla. Iluminismus jasnozřivého šílenství u Leonory Carringtonové. Osud a básnické dílo Stefana George. Glosa o „bibliofilu gastronomickém“ nebo o múze Stéphana Mallarmé.

Sečteno a zváženo: Gustav Erhart je vyhraněnou osobností českého vzdělanectva. Ergo Spolek českých bibliofilů, jehož je agilním členem, se jím může pyšnit.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
February 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody