opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Nedávno jsme v tomto glosáři měli patřičně truchlivě za to, že doslovy čili knižní komentáře se stávají stále vzácnějším zbožím: mimo jiné též z toho důvodu, že ve skutečnosti nejde o žádné zboží ni knižní zboží, nýbrž o významnou součást soudobé literární kultury. Přesto nebo právě proto jich neutěšeně ubývá. Tím pádem je poskrovnu i publikací coby souborů knižních doslovů (vzpomeňme namátkou knih Václava Černého nebo Jana Zábrany) je méně než šafránu. O to víc pak stojí za zaznamenání.

Máme tím na mysli titul, který zároveň představuje knihovnický dar sui generis. Krajská vědecká knihovna v Liberci se totiž odhodlala k záslužnému edičnímu počinu: rozhodla se uctít devadesáté (!) narozeniny libereckého vysokoškolského pedagoga, literárního historika a publicisty Jiřího Janáčka. Rodáka z Blatné, který však poměrně záhy, již v roce 1966, nalezl v Liberci svůj druhý domov a stal se výraznou kulturní osobností tamějšího regionu. Erudovaný odborník Janáček přispíval i do časopisů jako Zlatý máj, Divadelní revue nebo Loutkář, zmiňovaná publikace – vydaná libereckou knihovnou pod prostinkým souhrnným názvem Doslovy – ho však představuje v prvé řadě jako literárního dějepisce. Tato knížka má do určité míry i retrospektivní charakter: shrnuje totiž deset textů, které původně vyšly již v letech 1997 až 2001 jako doslovy k reedicím děl českých klasiků v Knižním klubu, k prózám vzniklých na rozhraní 19. a 20. století a zejména během meziválečného dvacetiletí. Vesměs jde o klasiky se vším všudy: například o bratry Čapky, o Karla Poláčka, Jaroslava Havlíčka nebo Vladislava Vančuru. Jsou to samí „čítankoví“ tvůrci, těm nonkonformním se Knižní klub vyhýbal jako čert kříži. Přitom by bylo nesmírně zajímavé, co by Janáček napsal kupříkladu o Ladislavu Klímovi, Josefu Váchalovi, Jakubu Demlovi nebo o Miladě Součkové!

Knihovníci jsou knihovníci, a tak je jejich vzácný dar poněkud zkalen skutečností, že v obsahu i v tiráži totálně pominuli literárního kritika Vladimíra Píšu, který svazek sestavil, spoluredigoval a je i autorem úvodního slova. Stejně ale jde o krásný dar!


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
May 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
< Apr Jun >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody