opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Byly bývaly doby, kdy skoro ke každé řádné beletristické knížce byl připojen doslov. Arci i ke knihám veršů. To všechno je už dávno pryč a dá se to přirovnat k příslovečným loňským sněhům. Nyní téměř v žádném knižním titulu nenarazíte na doslov neboli na zasvěcený komentář: nepřejí si to literáti, nepřejí si to nakladatelé, totálně proti jsou ekonomové. Koneckonců ani případní autoři se do sepisování doslovů nebo úvodů bůhvíjak nehrnou: vědí, že nejsou vítáni – byť spousta próz či sbírek potřebuje interpretační dovětek jako sůl – a zpravidla za svůj přínos ke knize beztak neobdrží ani zrušený padesátník halířů českých. Bejvávalo však v tomto ohledu líp. Dozajista občas.

Historky se však v této sféře stále přiházejí a nejsou to podivuhodné humorky. Jeden kritik byl před časem požádán o doslov k více či méně soubornému vydání básnického díla jedné ambiciózní a náramně sebevědomé exulantky. Pochopitelně musel její knížky pečlivě přečíst, reflektovat je, prozkoumat kritickou recepci jednotlivých vydání – každému by mělo být jasné, že s tím vším měl práci jak na kostele, bylo to náročné po všech stránkách, určitě i na čas. Jenže když bylo hotovo, nakladatel se k autorovi doslovu lhostejně obrátil zády v důmnění, že nějakou částku za práci uhradí velectěná paní exulantka. Ta se ovšemže k ničemu neměla (přitom tehdy v Praze pobírala plat ve výši as sto padesát tisíc korun českých měsíčně), neb každý krejcárek dobrý, není-liž pravda!. Zachovala se ale jako velkorysý grand čili takřečené Vaše panstvo: laskavě poděkovala pisateli za „dokonalý servis“.

A ještě: byly bývaly časy, kdy mnozí čtenáři s chutí četli knihy – od doslovu. Přinejmenším text se zájmem proletěli a leccos se o titulu (nebo alespoň o spisovateli, básníkovi) dověděli. Dnes jejich roli zdánlivě nahrazují záložky, ale vskutku pouze zdánlivě: vesměs v nich jde o vychvalování daného titulu až do nebe, ne-li do ještě vyšších končin, o nic jiného. Pozitivně řečeno, místo doslovů bývají v publikacích prázdné stránky před tiráží. To ať si na ně každý čtenář svůj vlastní doslov napíše sám!


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
February 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody