opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Máme na mysli Státní cenu za literaturu, která v uplynulém roce utrpěla či podstoupila nečekanou cenopauzu. Nebyla totiž ani udělena, ani vyhlášena, třebaže se ministerská porota na laureátovi domluvila. Jenže… Jenže došlo k výbuchu politických emocí: předseda poroty, básník Petr Hruška, na protest proti zpolitizování společenského ovzduší (rozuměj v chorobném směru) odstoupil a následovalo ho i tři další porotci. Naopak tři nikoli. Což nakonec vedlo k tomu, že Jiří Hájíček, jenž měl cenu obdržet, ji odmítl přijmout (včetně finanční částky). A bylo po státní ceně.

To vše se ovšem dělo za ministrování stále ještě ministrujícího ministra Staňka, kterého to muselo určitě zaskočit: možná o existenci Státní ceny za literaturu neměl tušení. Dá se totiž předpokládat, že jedinou knížku, kterou měl (v pubertě?) v ruce, jsou pradávné verše jistého Sýse, a další publikace, o níž aspoň ví, neb ji šel ministersky přivítat, je spjata s jistým Grebeníčkem. Z tohoto hlediska by ministr zřejmě ze všeho nejvíc uvítal, kdyby zmíněnou státní cenu dostával rok co rok právě jistý Sýs. Neboli šéfík literární sešlosti, která také uděluje literární cenu a v níž si loni coby literárního laureáta vybrali jistého Zemana. Kdyby tihle dva fasovali státní cenu ob rok, to by se ministrovi nepochybně líbilo. Zvláště když pořád ministruje a tudíž musel (zákon mu to ukládá, na ústavu by podle svého velkého vzoru kálel) letos jmenovat porotu obměněnou.

Kdybychom žili v Praze, stačilo by si poslechnout vrabce, copak si cvrlikají, poněvadž se už od června mezi námi děvčaty i jinde ví, kdo bude letošním laureátem Státní ceny za literaturu. Nežijeme však v Praze, takže se necháme kolem 28. října překvapit. Porota byla mezitím skutečně doplněna: ke třem neodpadlíkům přibyli tři literární historikové a teoretikové, což zní stokrát líp, než když o ceně rozhodovali nečtoucí novináři. A ještě porotce z ciziny, takže v porotě opět zasedají dva zahraniční bohemisté: z Polska a ze Slovinska. Pozor však, ministr by mohl ve špatné náladě (pořád je přece ministrem) předsedu poroty z něčeho zgruntu obžalovat a medle z funkce vyhodit, aby se zalíbil. Třeba za trest, že nenavrhli státocenu jistému Sýsovi nebo jistému Zemanovi. Tedy: nenavrhli-li.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
August 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
< Jul Sep >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody