opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Vskutku se jen zřídkakdy v rámci těchto literárních sloupků zmiňujeme o knižních novinkách, zvláště neradi bychom psali o těch, o nichž se cosi zvěstuje na všech sloupích. Neuškodí však upozornit na vydání knihy, která by mohla ujít pozornosti a může záhy po příchodu na svět zapadnout do studen zapomnění, ačkoli jde o text autorky esteticky výrazné, třebaže nepříliš známé. Rovněž z toho důvodu, že publikuje poměrně málo a že se o jejích beletristických titulech píše možná ještě méně. Máme na mysli novou prozaickou publikaci Hany Pachtové, vydanou po několikaletém pisatelčině tvůrčím odmlčení.

Ovšem vydanou natolik minimalisticky, až to čtenáři může přijít líto. Poněkud bizarní název a údaj o nakladatelství nevyvolává žádné pochybnosti: knížka Život a doba gaunera Na klepadle přišla na svět v pražském knižním domě Pointa Publishing (nebo jen: Pointa), tím však jsou informační náležitosti sprovozeny ze světa a na jiné se už pohříchu nedostane. Po copyrightu, ach, ani památky. Začátek publikace vypadá, jako kdyby se z ní nedbale vytrhla stránka. Jde o autorský soubor drobných a drobnějších textů, takže by v knize neměl chybět obsah, pravděpodobně i ten však někdo bezohledně vyškubl a místo něho si můžeme přečíst desetičlenný seznam „kmotrů“, jimž je tady „vděčně děkováno“. Copak se dá děkovat nevděčně? Ach, ta (ne)redakce!

Opravdu jde o tuze nemilé vady krásy, o to nepříjemnější, když vlastní texty jsou živé a milé a představují v autorčině tvorbě zřetelný předěl: vynikající povídkářka Hana Pachtová pozměnila žánr a zvolila variantu kolísající mezi momentkou, miniaturou, short story a především fejetonem. Právě fejetonistická poloha se zdá být nejpříznačnější a nejpřesvědčivější. Co ještě stojí za zmínku: kráčí o tříšť monologů muže vypravěče. Literární feministky si budou muset tuto inteligentní knížku přečíst velice pozorně, aby v ní vyšťourali nějakou ženskou postavu. Nikoli pouze Lufthansu, Vitošu apod.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
June 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
< May Jul >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody