opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Nejde o běžné životní jubileum, nicméně důstojný či řádný důvod k oslavě je mimo veškerou pochybnost na světě a týká se Olgy Nytrové, předsedkyně (její zásluhou činorodého) Pražského klubu spisovatelů – a v této souvislosti připomeňme, že především obětavé organizátorky, ba i agilní iniciátorky pražského literárního života. Tato vysokoškolská pedagožka totiž na podzim vydala již třicátou (!) knižní publikaci, a tím se může pochlubit opravdu málokdo. Některé tituly (zvláště memoárové knihy s hereckou a filmovou tematikou) připravila ve spolupráci s dalším autorem či autorkou (kupříkladu s básnířkou Františkou Vrbenskou). Z odborného hlediska se věnuje především problematice dialogu mezi hodnotami, jak se také nazývá jedna její vědecká práce – a stojí za zmínku, že Nytrová rozlišuje hodnoty vyřčené a hodnoty živé.

Obojí se však může spojit či snoubit v hájemstvích poezie a právě básnické sbírky Olgy Nytrové jsou příkladem takové hodnotové symbiózy: živé je u ní vyřčeno a vyřčené je živé. Debutovala jako básnířka před dvanácti lety a její tvůrčí počiny v oblasti současné české poezie v přítomné chvíli završuje její sbírka nejnovější, vydaná pod názvem Silokřivky na hladině. Ve zkratce řečeno jde o (další) autorské vyznání poetična, nalézaného ponejvíce v poezii samé, ale i mimo poezii, zvláště v pomíjivých okamžicích každodennosti, leč i ve slavnostnějších, přetrvávajících prožitcích naší existence. Nepochybně výmluvné je posléze její přesvědčení, že taktéž tvůrčí víra a víra v tvorbě svým způsobem spoluotevírá „existenciálu ke spáse“. Bohumil Ždichynec se v úvodním slovu k dané sbírce nemýlí, pojmenovává-li autorčiny básně jako „svědectví o duši“.

Chybovati je však lidské a to pak bývá svědectví méně potěšující. Nakladatelství Časopis XB-1, které autorčiny „Silokřivky“ vydalo, grafickou úpravu sbírky vysloveně odbylo. A další stará bolest: jakmile knížka nemá redaktora, medle v ní mohou zůstat a také zůstávají nešťastné nesmysly, které pak radost z jubilejního knižního titulu poněkud kalí. Jenže i to bývá způsobeno „silokřivkami na hladině“.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
December 2019
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
< Nov Jan >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody