opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Stačí dobrý nápad a když se ruka k ruce přiloží, na svět přijde dobré dílo. Takhle to probíhalo ve středočeských Benátkách nad Jizerou (z jejich okolí připomeňme Předměřice, též nad Jizerou), v nichž se loni v rámci tradiční Noci kostelů ve svatostánku Nanebevzetí Panny Marie konalo autorské čtení poezie, rozuměj básníků Benátecka. Pak už o zmíněný nápad nebyla nouze: posléze se rok s rokem setkal a pod kuratelou „básníka, zahradníka a filosofa“ Tomáše Kroce v podobě knižního sborníčku vyšel sborník veršů autorů Benátecka pod názvem Almanach A.D. 2019. Zvolený titul naznačuje, že za nějaký čas nebo dokonce zakrátko by mohl být dán dohromady další regionálně zacílený sborník: možná i se stejným názvem, pouze s obměněným vročením.

Sborníček nebyl vytištěn v pojizerských Benátkách, nýbrž v pražské tiskárně: v povltavské čtvrti Suchdol. Je rozčleněn do čtyř oddílů, v nichž jsou jednotliví autoři porůznu zastoupeni: Cesty, Obrázky benátecké, Meditace, na závěr Impresse a básně rozličné. Na publikaci se podílela osmička autorů z regionu a stojí za zmínku, jaké jsou jejich prozatímní životní poutě: například studium pedagogiky a teologie. Nebo práce varhanice. Absolvent vinařské školy. V jiném případě oboru knihkupectví. Absolventka keramické školy. Vysokoškolský pedagog. Uváděna jsou i různá jiná zaměstnání jako učitelka ZŠ, uklízeč, reklamní poradce, kulisák. Někteří své povolání nechtějí prozradit („dnes není podstatné“) nebo konstatují, že „žijí ve vlastním stylu, který je věnován básním a blízkým lidem všeho druhu“. Jedna z nich se občas také „ztrácí do svého světa“. Ti dříve narození tiskli i v samizdatu, ti mladší publikují spíše příležitostně.

Vyvolejme však aspoň některé jménem! Osobností této osmičky je básník, prozaik a literární kritik Ivo Harák, autor osmi pozoruhodných knih veršů (o próze a kritice ani nemluvme). Svou prvotinu předloni vydala Ludmila Vitoušková. Po několika desetiletích (nemýlíme-li se) se díky benáteckému sborníku setkáváme s verši Jany Rathouské, výrazné a slibné lyrické básnířky z let sedmdesátých, mj. autorky rané sbírky se skromným názvem První verše. Sečteno a zváženo: jde o opravdu dobrý počin!


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
June 2021
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
< May Jul >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody