opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



S označením nového románu pseudonymní prozaičky Jakuby Katalpy, vydaného v Hostu pod názvem Zuzanin dech, jako veskrze sladkohořkého, se bylo možné záhy setkat v denním tisku (konkrétně v recenzi Zory Göthové v Právu) – a je to charakteristika nemálo přiléhavá. Sladkého, slaďoučkého i nasládlého je v knize požehnaně (vždyť i titulní Zuzana je dceruškou prvorepublikového cukrovarníka) – zatímco hořkého je v knize postupně bezmála k nesnesení: vždyť dějovým těžištěm románu je holocaust čili tragédie nad tragédie, popis hrůz všednodenních vedoucích k hrůzám vysloveně nevyslovitelným. Ovšem někdy vyslovitelným bez větších problémů, málem jak po másle, pokud si v nich vypravěčka začne nepokrytě libovat: můžete jimi čtenáře zaujmout, oslovit, upoutat, postrašit a vyděsit. A nezůstat jen u toho.

Bylo rovněž o Zuzanině dechu napsáno, že je to kniha předvídatelná: opravdu, dá se totiž od prvních stránek tušit a dokonce i s jistotou předpokládat, jak nebohá továrníkova dcerka vzhledem ke svému česko-židovskému původu po záboru Československé republiky skončí. Neboli nakolik nešťastně skončí. Lidé v jejím postavení opravdu neměli moc na vybranou, zachránili se jen málokteří, zatímco spisovatelka si tři čtvrtě století po válce mohla zvolit mezi deprimujícím unhappy endem a mezi sice téměř zázračným, ale přihodivším se happy endem. Však také Jakuba Katalpa nakonec zvolí kompromis svého druhu: její hrdinka Zuzana nakonec peklo nacistického koncentráku přežije (poznamenejme, že se svou přecitlivělou mentalitou by koncentrák či lágr stalinistický nepřežila ani šťastnou náhodou), nicméně na ni dopadne pěst, ne-li smršť pěstí ukrutného násilí. A zakrátko se ukáže, že právě násilí, pohříchu násilí v mnoha podobách se stává největším „hrdinou“ této prózy a o něm bude řeč neustále, holokaust neholokaust. Přičemž násilí nejen někdy až zrůdně vykonávané fyzické, ale i neméně zrůdné násilí psychické.

Zpočátku se nejrůznější projevy či příznaky násilí v románovém vyprávění začínají dávat najevo jen takříkajíc pomaloučku polehoučku. Jako by pokaždé naznačovaly, co nastane v budoucnosti a před čím je zapotřebí mít se na pozoru. Takovou metaforou přibližujícího se lavinového násilí v dobové společnosti se stává kohoutí krev nebo i první menstruace. Nebo výjev, jak se hrdinčin otec pokaká u své milenky. V těchto polohách text inklinuje k polohám expresivního hororu, aby se čím dál víc takovým hororem stával a dostávalo se i na sexuální násilí, byť ještě nikoli z chorobné krutosti: Zuzana se mu poddá, aby získala odklad do zařazení do transportu. Nakonec se ale ve vyhlazovacím táboře stejně octne a je vydána napospas panujícím Mengeleům. Pohříchu Jakuba Katalpa od tohoto okamžiku vrší hrůzyplné, děsuplné a utrpení plné scény se zjevnou vypravěčskou posedlostí, ba na pokraje kýče. Posléze z bezbřehého lidského utrpení náruživě vytvoří cosi jako pouťový dům hrůzy. Do jejich převyprávění nemůže mít literární kritik dost chuti; autorka chuť měla.

Jenže to je zrůdný holokaust, o němž bylo napsáno víc než dost, včetně beletristických děl. Hrdinka však neuvěřitelnou náhodou přežije, pak je ale vržena do dalšího kola fyzického i psychického trápení a trýznění. Do dějového půdorysu vstupuje téma čecháčkovství, emigrace, kolaborace, domácího násilí, udavačství, v prvé řadě opět urputné a umanuté autorčino libování si v líčení nepřestajného násilí pro násilí. Navíc nastává marasmatický poúnorový režim a Zuzana se stává strůjkyní násilí stejně jako jeho nekonečnou obětí. Úsilí o společenský horor je sice pořád ústředním hybatelem vyprávění, leč literární hodnota díla se nenávratně i nápadně vytrácí. Kdeže je estetická uhrančivost prvních autorčiných knih! Prý je Zuzanin dech „čtivý román plný působivých okamžiků“, soudí Göthová. Želbohu ty působivé okamžiky kolikrát vyznívají jak pěst na oko.


One Response to “Sladkohořký román, nebo tragický kýč?”

  • Ivo Fencl:

    Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech podepsala. Vyšel teď v jednom svazku i překlad knih slovenského spisovatele Jozefa Kariky Na smrť a Na smrť II – Bez milosti (Argo), i napadá mě: cetla Jakuba Katalpa tato díla, například už ve slovenštině? Spíše ne, říkám si, ale srovnání se nabízí, i když Karika líčí jen roky 1928-1945 a jeho hrdiny jsou dva kamarádi, kteří se octnou každý na jiné straně válčiště. Na obálce je Na smrt prezentováno jako Unikátní mix historické ságy a thrilleru a za sebe jsem byl v šoku víc z Kariky, protože nic podobného jsem do té chvíle nečetl. Minimálně citlivější čtenář si nad tou knihou často opakuje: „Ale ne, to přehnal a nemohlo se to stát, není to možné.“ Ale obává se, přesto se obává…, že se to stát mohlo.
    Ve srovnání Zuzanin dech vyjde jako ještě umírněná próza. Rozdíl je navíc v tom, že Karika je zavedený autor HORORU jako žánru a jeho Trhlinu dokonce zfilmovali. U něj se to tedy jaksi „dalo čekat“. A teď otázka: libuje si (i) Karika v líčení násilí (přičemž jeho hrdinou je dokonce Mengele osobně)? Nebo je to kalkul? Anebo je to u Kariky spíše Kalkul, zatímco u Katakpy pokus nelakovat na růžovo? Nevím. Karikova šílenost nicmémě i končí špatně.
    (Četl jsem i dosti známý a značně objemný román, který cíleně a pravděpodobně předvádí banálnost, s níž nacisté masově vraždili. I v něm je sex, ale proč tu vlastně i tento bestseller jmenovat, je to trochu jiný typ četby, přece jen… I když…)

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
July 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
< Jun Aug >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody