opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Pokaždé, když se při nějaké příležitosti uvádí, že kráčí o knížku vzešlou z pera úspěšného blogera nebo o výtvor „populární blogerky“, našinec může zkoprněle a dlouhodobě setrvat v nekonečných rozpacích, poněvadž doposud ani o onom blogerovi, ani o oné blogerce nejenže neslyšel, ale také o nich nikdy nezaslechl. Tudíž může považovat za přiměřené překvapení svého druhu (v jiných očích to překvapení možná není), že za takovou populární blogerku je považována Zuzana Hubeňáková, která nedávno vydala svou první knížku. Opět jsme ale na vahách: vždy se říkalo, že má-li jít o román, pak je to románový debut. Leč ouha, v tomto případě stojí psáno černé na bílém (ve skutečnosti ovšem nahnědle na nažloutlém), že to není nic jiného než „debutový román“. Arci, každý má své gusto a týká se to i názvosloví. I když je jasné už po prvním přečtení, že o žádném románu nemůžeme mluvit, že je to – pokusíme-li se o žánrové určení – nemálo výbušné pásmo zábavných, mírně černohumorných historek. Neboť autorčin „debutový román“ hodlá oslovovat čtenářstvo zjevně jako výtvor veskrze humoristický.

Nicméně prozraďme, jak se zmíněné dílko jmenuje! Nuže, jeho název zní: Můj bratr albatros a jiná rodinná zvěrstva (vydáno nakladatelstvím Euromedia Group v edici Ikar). Vše se díkybohu odehrává napořád v Čechách, nikoli po boku vojenské soldatesky vraždící, loupící a znásilňující na Ukrajině, takže o žádná skutečná zvěrstva nepůjde a také nejde. Co se ale k oněm „zvěrstvům“ vztahuje, vesměs je spjato s postavou, která má popisované (nyní zejména ve vztahu k sestře a příbuzným) nepřístojnosti na svědomí. Autorce je toto individuum náramně sympatické, přesto ho nešetří a dává mu (ostatně i za přispění redakce) v charakteristikách co proto. Hned zkraje čtenáře varuje, že půjde o osobu „zmítanou jakýmsi hormonálním vychýlením“ neboli o „obšourníka od nepaměti“. Totiž o vypravěččina bratra. Tomu se přitaká i v redakčním přípisu: v něm se vyzdvihuje, že je to proutník, „jsou s ním jenom problémy“, a že z něho vyrostl „hormonální psanec neboli obecní svůdník“. Drama onoho drama humoristického vyprávění naší blogerky spočívá v náhlém rozhodnutí chronického lamače srdcí vzdát se prostopášného života a vydat se po vzoru albatrosů asketů cestou věrné lásky. Což je nepochybně optimální téma pro humoristickou prózu.

Jenže o zdánlivě nekonečném prostopášnictví problematického bratříčka se v průběhu vyprávění dovídáme velice málo a občas jako kdyby se tato černá ovce rodiny z děje téměř vytratila i se svými chřadnoucími milostnými eskapádami. Zuzana Hubeňáková se totiž rozhodla pro vyprávění, pro něž můžeme zvolit žánrové pojmenování „humoreska“ a v němž rozehrává jednu komickou nebo mnohem častěji utěšeně tragikomickou situaci za druhou. Někdy se přitom zdá, že se vydatně poučila v poetice klasických konverzačních dramat: vždyť přesvědčivost jejích humoristických líčení nepochybně tkví mnohem víc v živém, ačkoli veseloherně stylizovaném dialogu, jakož i v nezbytných „scénických poznámkách“, nežli v příležitostné dějové drobnokresbě, ne-li v téměř nepřítomné, neboť až nežádoucí povahokresbě. S prokreslením postav si autorka hlavu neláme: zaměřuje se na scény a výjevy, jež mají v jejím podání dramatické, až divadelní vyústění. Navíc neváhá se střídavým úspěchem uplatnit krkolomné dějové zvraty a želbohu také mnohdy zjevně nadbytečné epizody.

Takzvaný „debutový román“ Zuzany Hubeňákové chce především pobavit, rozptýlit a potěšit, ačkoli se v něm odehrávají nikoli nesnesitelná rodinná zvěrstva, nýbrž z pohledu humoristy tuze snesitelné rodinné a příbuzenské maléry. S přiměřenou nadsázkou se dá konstatovat, že jde o novodobou, do všednodenních groteskních poloh transformovanou variantu „takové normální rodinky“ po padesáti letech. Knihu však dočteme a ujistíme se, že se změnilo úplně všechno. Až na život albatrosů.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
June 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
< May Jul >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody