opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Plzeň má novou naději v disciplíně  Slam poetry / Exhibice na Jižním předměstí

PLZEŇ – Výjimečné exhibiční klání ve slam poetry, které se v Plzni koná jen jednou za rok, přivítá v Plzni dosud neznámé interprety, s nimiž se m.j. poměří jediná žena v soutěži – slamerka Masha. Ta se stala na konci března vítězkou mezinárodní prestižní akce „Tilos slam“ v maďarské Budapešti. Slam poetry Exhibice se koná na Jižním předměstí – Moving station ve středu 5. 5. 2010 od 19h.

Scéna slam poetry v Česku se za osm let zkušeností utěšeně rozrůstá co do počtu diváků i interpretů samotných. Čeští interpreti postupně získávají i zahraniční zkušenosti a kdo by si kdy pomyslel, že na „poezii“ by u nás mohly chodit davy? Ono totiž nejde jen o poezii, ale i o show a atmosféru, kterou  vytváří slameři společně s publikem.

slam_poetry Slam poetryO co tedy ve slam poetry jde? Především o veřejnou interpretaci vlastního textu, která má m.j. za úkol získat si přízeň přítomného publika. Výrazovými prostředky se tak pro slamera stává jeho vlastní text, rytmika, rýmování a členění, mimika, pohyb těla, ale třeba i beat box, vtip nebo improvizace. Fakticky to znamená, že soutěžící dostane pevný časový rámec (většinou to jsou 3 minuty) na prezentaci svého textu nebo také prakticky na cokoliv jej v tu chvíli napadne. Za to jej nebude hodnotit nikdo jiný než publikum a to jednoduchým bodovým systémem. Publikum funguje ve slam poetry jako živý element, je dovoleno a je žádoucí, aby soutěžící povzbuzovalo nebo naopak dávalo najevo nelibost. Ideálním případem je výraz, který stojí na pomezí poezie – kvalitního textu a divadla – jeho podání. Důležitá je přitom hlavně komunikace s diváky. Navíc je zde úloha moderátora, který udržuje atmosféru v publiku a dohlíží na hladký chod soutěže.

Exhibice se liší od běžných slamových akcí především tím, že nejsou primárně otevřené každému interpretovi, který se přihlásí. (Naopak v celostátní soutěži pořádané o.s. Fléda se skrze regionální kola živelně přesívají slameři zkušení i noví „básníci ulice“, kteří častokrát mnoho nevědí, o co ve slamu jde.) Do exhibic jsou zváni pouze zkušení borci, kteří nejsou v disciplíně slam poetry žádnými nováčky.

Změřit síly v přátelském duchu se v Plzni tentokrát rozhodli Jan Jílek z Olomouce (mistr ČR 2008), Jakub Foll z Prahy (mistr ČR 2007), domácí Masha, která nedávno zaznamenala první oficiální úspěch české slam poetry v zahraničí, když zvítězila v silné konkurenci na 8. ročníku maďarského Tilos slamu v Budapešti. Sestavu doplní další úspěšní harcovníci domácí scény slam poetry: Plzeňané Bůček a Nejhodnější Michal a také Cyril Kaplan z Prahy. Jedno místo mezi interprety je rezervováno pro „černého koně“ soutěže, který má šanci se přihlásit přímo na místě. Očekávat se dá naprostá rozmanitost v přístupu ke slamování. Zastoupeni jsou vyznavači absolutní improvizace i básníci s dokonale vypilovaným pevným textem. Vzhledem k tomu, že se jedná o exhibici, bude mít akce na Jižáku i uvolněnější pravidla, než jsme zvyklí.

„Není se třeba strachovat, že by vyzvaní slameři neměli co říct. Časový limit pro jedno vystoupení jsme proto zvýšili ze tří minut na pět, a to opět ve dvou kolech. Také zde odpadá vidina mamonu (v celostátní soutěži je vítězství dotováno částkou 30 tisíc Kč), jenž někdy v negativním smyslu pohlcuje některé výstupy. I když se bude možná nelítostně soutěžit, půjde spíš o prestiž a atmosféru podobnou přátelskému sportovnímu zápasu,“ říká za organizátory akce Tomáš Kůs.

 

Exhibiční bitva ve slam poetry vypukne 5. května 2010 v budově bývalého nádraží na Jižním předměstí – Moving station v Plzni.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

více informací a profesionální fotografie ochotně dodá:

Tomáš Kůs
SLAM POETRY
gsm: 732 35 56 14
www.slampoetry.cz

slam.praha@centrum.cz


kniha týdne

sojka_regaly
February 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody