opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Břeclav, ano, jihomoravská Břeclav se znenadání stala takovým prožlukle hlavním městem české poezie! Natolik kocourkovsky velkorysé poměry vskutku totiž nebývají na tuzemských luzích a nivách k vidění ani běžně, ani náhodou. Vydatně již o tom psala naše média, takže si vše můžeme s potěšením shrnout. Nuže: bývalý starosta Břeclavi města jménem Dymo Piškula, který prý na veřejnosti věru nepůsobil jako člověk píšící verše, jak se ukázalo, klamal tělem a básnickou sbírku skutečně sepsal. A dal si přitom aspoň s něčím práci: jednak si vymyslel sugestivní pseudonym David G. Kamenný (!), jednak přišel na snad ještě „sugestivnější“ název pro své veršování, totiž: Čekání na den lásky. Zdali je to název víc kýčovitý nebo víc banální, o to se netřeba přít – zato s vlastními básněmi si již Piškula/Kamenný – lze-li soudit podle několika zveřejněných ukázek –  nedal námahu v podstatě žádnou. Nebudeme tvrdit, že to jsou vysloveně slabomyslné říkánky, mají k tomu však velice blízko – a jejich značnou vzdálenost od tvůrčího básnictví přeměřovat a měřit nehodláme, poněvadž koneckonců ani špatná poezie nikoho nezabije a v daném případě ani o bědnou poezii nejde. Takže proč o tom obšírně mluvit, koneckonců proč by nějaký starosta nebo třeba policista či obuvník nemohli sesmolit pro svou potěchu verše či veršíky, vždyť hlavně zdraví a zdraví, není-liž pravda.

Jenže pan starosta, což se provalilo až za nového starostování, byl a zřejmě i nadále je a bude víc koumák než básnícíček. Knížku si sice vydal, ale celý náklad prodal městu Břeclav, čili radnici, na níž trůnil. Už jen sám fakt, že svou vlastní sbírku dal vyrobit – a posléze v úplnosti odprodal  – v nákladu dvou tisíc výtisků, je fascinující. Zavedení či renomovaní čeští poetové se nemohou rozhodnout, zda svá v knihu sebraná díla předložit veřejnosti v nákladu dvou, tří či čtyř set výtisků, leč básník trhovec Dymo Piškula, jak vidno, není žádný troškař. V časech, kdy se i svazků Díla Jaroslava Seiferta, našeho doposud jediného laureáta Nobelovy ceny za literaturu, prodá po vlastech českých – ať už z těch či oněch důvodů – všehovšudy pár kousků, lhostejno, zda kupříkladu deset či padesát, břeclavský starosta a nyní ex-starosta myslí a počítá úplně jinak. Jen si to zkuste představit: celé dvě tisícovky výtisků Čekání na den lásky v radničních prostorách! To je víc obludné než obluzující vidění či zjevení, naskýtá se nám v duchu pohled na malou moravskou Milešovku sestávající z knížek veršíků starostových, důležité však jsou i břeclavské účty: šikula pan Piškula to poetické zboží sepsal a řádné prodal – jakoby sám sobě, leč nikoli za své, ale pochopitelně za radniční čili obecní peníze.

A právě z tohoto důvodu se stala kocourkovská Břeclav ze dne na den metropolí české poezie: radnice v čele s „básníkem“ Piškulou přeštědře zakoupila – to znamená nějaký odbor kulturní na základě rozhodnutí svého vedení, laskavě a vstřícně schváleného páně starostou – celý dvoutisícový náklad a vyklopila za něj, máme to díky médiím zjištěné a spočítané, plných 172 220 korun českých. Tuhle částku bychom si měli s rozechvělou úctou opakovat donekonečna: hle, jak se také mohou radnice chovat vůči básnickým a vůbec literárním dílům! Sto sedmdesát dva tisíc za knížku veršíků páně starosty… Obraťme list a vydejme se pro srovnání z Břeclavi až do prosperující prvoligové fotbalové a prvoligové hokejové Plzně: tady místní radnice, tj. příslušná komise přes kulturu byla tak neskutečně laskavá a v roce 2010 podpořila celoroční vydávání literárního měsíčníku Plž – Plzeňský literární život (vycházejícího v Plzni už od roku 2002 a představující seriózní tribunu západočeské literární tvorby) částkou zvící – čtyřicet tisíc korun. Což redakci plzeňského měsíčníku při všem utahování redakčních opasků stačí zhruba na jedno čtvrtletí, směrodatné však je, že je to pomalu pětkrát méně, než kolik v Břeclavi na prkno vysázeli na zaplacení veršíkových opusů svého starosty a nezvedl se proti tomu na veřejnosti jediný hlas. Alespoň pravděpodobně nikoli, a pokud ano, byl asi  klientelistickou většinou smeten z jednacího stolu.  A kdyby pan starosta Břeclavi uspěl i v nedávných volbách, zhola nic bychom o břeclavské nezměrné vášni pro regionální poezii netušili!

Ostatně přibližně tuto částku, tj. 172 220 korun českých, by přitom plzeňský Plž potřeboval k vydání všech čísel v ročníku včetně letní a zimní literární přílohy a samozřejmě i včetně pravidelné přílohy Listy Ason-klubu, která také spolyká obstojné množství financí. Obdržel však, opakujeme, méně než čtvrtinu, a nebýt jiných lidí dobré vůle a institucí dobré vůle, už by v Plzni doplžil. Proto obraťme list raději ještě jednou: známý sršatý publicista Jan Rejžek v Lidových novinách prohlásil se svou obvyklou kategoričností, že se mu jedno výtvarné dílo zahraniční zalíbilo do té míry, že by i za obyčejnou poštovní známku s vyobrazením tohoto výtvoru byl ochoten zaplatit víc než za všechny spisy a svazky Václava Klause dohromady (Rejžek z opatrnosti píše V. K.). To znamená kolik? Dvacet korun? Třicet korun? Čili náš publicista by za jednotlivé knihy pana prezidenta dal maximálně dvoukorunu a kdoví jestli. To by ovšem v Břeclavi neuspěl! Na jižní Moravě mají či měli k písmenkovému zboží svých nadřízených vztah daleko, ale daleko pokornější, velice zdvořile řečeno, i když teď nevědí, co si mají se zbytečně potištěným knižním papírem počít. A co Plž? Nic.  Kdyby vycházel v Břeclavi, otiskoval by verše páně starosty a umíráček by mu neklinkal. Co kdyby je ale neotiskoval?


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
November 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
< Oct Dec >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody