opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



V minulých dnech byl v elektronické formě publikován sborník z mezinárodní vědecké konference Divadlo v české a polské literatuře (Teatr w literaturze czeskiej i polskiej), která se sice konala již v roce 2005, ale během doby k ní byly přidány některé další texty. Sborník vydává Kabinet literárněvědné komparatistiky Ústavu bohemistiky a knihovnictví  Filozoficko-přírodovědné fakulty Slezské univerzity v Opavě, editorem je Libor Martinek. Převažují texty v polském jazyce nad texty v jazyce českém, ale je možno si počíst i rusky či německy.

Dvěma stěžejními kapitolami sborníku jsou Divadlo a drama ve světle literární teorie, historie, kritiky, korespondence, filmu, prózy a poezie a “Ti“ od divadla. Sborník se věnuje širokým mezioborovým souvislostem a zabývá se místem divadla ve tvorbě některých slavných (nejen) slovesných tvůrců (např. příspěvky Divadlo v širokém řečišti života a díla Ludvíka Kundery, Jaroslav Kvapil a František Langer mezi divadlem a literaturou, Rozhlasové drama Zdeňka Rotrekla  nebo Fryderyk Chopin w dramacie polskim.

Sborník lze stánout ZDE.

Skromnost Tomáši Hájkovi nedovolila zmínit se, že se ve sborníku nachází i jeho příspěvek Vizuální zkratka a dramatický text, který se zabývá relacemi mezi obrazy a slovem v tvorbě předních českých režisérů mladé generace Špinara a Mikoláška (pozn. redakce).

 


kniha týdne

sojka_regaly
December 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
< Nov Jan >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody