opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Už je to pár let, kdy se seběhlo toto: na mezinárodní lingvistické plus literárněvědné konferenci během přestávky obcházel české znalce literatury významný ostravský jazykozpytec a snažně je přemlouval, aby ve svém referátu použili či používali přechodníků. S tím, že přechodníky si to nesporně zaslouží a výrazově i mluvnicky bohatá čeština, náš chrám i naše tvrz, o nic méně. Rádi jsme mu vyhověli a rezultátem bylo nejpřechodníkovější vědecké sympozium ve třetím tisíciletí.

Arci, přechodníky jsou zčásti anachronismus, zčásti archaismus, leč natolik neškodný! Ne-li přímo něžně neškodný. Nicméně zcela přirozeně umožňují vytvořit v češtině frekventovaná souvětí „s několika řetězenými větami přívlastkovými a neopakovat pořád dokola spojovací vztažné zájmeno který“, jak soudí expert. Přesto se v češtině používají jen velice zřídka, zatímco v jiných jazycích, ať slovanských, germánských či románských, se uplatňují běžně. Nyní se však staly bůhvíproč kdekomu trnem v oku a někteří líní kantoři ve shodě s mnoha línými žáky bubnují na poplach, ať přechodníky vymizí ze škol a že by se už neměly učit. Je to přitom plané bubnování pro plané bubnování: vždyť ve víceméně závazných RVP (Rámcových vzdělávacích programech) už přechodníky dávno nefigurují. Učitelé se o nich mohou zmínit, vysvětlit jejich funkci a smysl, leč nejde o povinné učivo. To přitom není složité: pochopit rozdíl mezi jsa – jsouc – jsouce by neměl být žádný větší problém. Pokud z testu z češtiny loni propadl každý desátý maturant, existence přechodníků nemá na jejich nižší inteligenci sebemenší vinu.

Přechodník je mrtev. Ať žije přechodník! (Radio Praha)

V literární tvorbě se ovšem přechodníky mohou objevit už jen ve velice stylizované, ne-li parodované podobě. Jen si zkusme teoreticky představit názvy jako Báječná léta jsouce pod psa (jestlipak je to správně?) nebo namátkou Jsa darebákem. Kniha V srpnové žízni by se mohla nazývat Jsa v srpnové žízni i Jsouc v srpnové žízni, což věru nehrozí. Přesto si přechodníky zaslouží dlouhodobou amnestii a náramně vlídné zacházení. Čímž jsme si jisti o nich píšíce.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody