opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Nedávno vyšla v brněnských Větrných mlýnech pozoruhodná prvotina mladého slovenského prozaika a scenáristy Petera Balka Tenkrát v Lošonci, u níž se sluší zmínit, že před pár lety obdržela prestižní Cenu Jana Johanidese, což je ve Slovenské republice určitá obdoba naší Ceny Jiřího Ortena. S tím podstatným rozdílem, že slovenští literáti ji mohou získat i ve věku pětatřiceti let, zatímco v Čechách je věková hranice podstatně nižší: pouze třicet let. Kuriózní je, že máme i jinou ortenovskou cenu, totiž Ortenovu Kutnou Horu, v níž ovšem mohou uspět jen tvůrci, kteří nejsou starší než jedenadvacet roků, což je věk tragického úmrtí autora Elegií, poety, který nad jiné věděl, „čemu se báseň říká“.

Nuže, který věkový limit je rozumnější: třicet let, nebo pětatřicet let? Určitě mají obě hranice svá pro a proti. Pětatřicetiletý věk je ve světě považován za „úřední“ konec mládí, zatímco třicátiny rozhodně nikoli. V českých končinách na tuto delimitaci doplácejí především prozaikové: občasné výjimky sice potvrzují pravidlo, leč málokterý literát mladší třiceti let se blýskne zralým románovým či povídkovým dílem, i když se to jistěže může stát. Z tohoto pohledu je slovenská „Johanidesovka“ jako by nakloněna víc autorům próz, zatímco česká „Ortenovka“ jako kdyby víc přála básníkům. Samozřejmě i básnířkám. Zůstaneme-li však u mladých českých literátů laureátů, neplatí to nikterak jednoznačně.

Stane se, že na Cenu Jiřího Ortena jsou nominovány i tituly, které můžeme považovat za zjevné omyly – především za trapné omyly ve verdiktech proměňující se poroty. Nicméně v posledních čtyřech letech byla pokaždé oceněna prozaická knížka (z hlediska estetické hodnoty si největší uznání zaslouží povídky Sáry Vybíralové Spoušť), zatímco předtím třikrát po sobě získali „Ortenovku“ básníci. Přičemž možná všichni tři k ní přišli bohapustým omylem, kdo ví, můžeme se však mýlit stejně jako tehdejší porotci. Co je však truchlivé: že někteří laureáti (jakož i nominanti) „shrábli“ Cenu a vytratili se z literárního života. Ačkoli mnohým z nich ještě dlouho nebude ani pětatřicet. Uslyšíme o nich ještě?


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
March 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
< Feb Apr >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody