opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Byly bývaly doby, kdy Cena Jaroslava Seiferta (dále též: CJS) patřila k nejpřednějším tuzemským literárním oceněním a někteří (zvláště nečtoucí novináři) ji považovali za uznání dokonce ještě významnější než je Státní cena za literatura. Obecně však platí, že prestiž literárních cen poněkud poklesla (dobrých autorek a autorů není tolik a spíše jich ubývá, zatímco literárních vavřínů je vskutku přespříliš a naopak neblaze přibývají) – a poznamenalo to i takřečenou „Seifertovku“: přestala být udělována každý rok. Zrovna v jejím případě došlo k výraznému posunu.

Do určité míry totiž Cena Jaroslava Seiferta coby literární akt jako kdyby vyklizovala pole ve sféře krásné literatury. Z určitého pohledu její trvalá přítomnost v naší literární kultuře skončila už v roce 2012: potom nebyla udělena ani v roce dalším, ani v roce následujícím. Posléze takříkajíc prožila určité zmrtvýchvstání a roku 2015 ji obdržel Eugen Brikcius: to při vší úctě k této všestranné osobnosti není velikán české poezie, přejme mu ji však! Zároveň se stanovilo, že CJS bude udělována jednou za dva roky. Že by se páni porotci a případně i paní porotkyně s konečnou platností přestávali orientovat v novější české literární produkci?

Vše tomu nasvědčuje, poněvadž v roce 2017 získali CJS hned dva literární historikové, přičemž jeden z nich – nejmenujme! – má za sebou rozsáhlé dílo, kdežto ten druhý – nejmenujme! – proslul víc jako rafinovaný rétor než jako vědátor v pravém slova smyslu. Beletrie tudíž přišla ouplně zkrátka a navíc ostrouhala. Podobné překvapení nastalo v letošním roce: Cenu přiklepli knize, která je sice vynikající, nemá však s literaturou ani s literární vědou nic společného – navíc žasneme, že si ji porota přečetla. Namoutě, spis renomovaného myslitele a esejisty Miroslava Petříčka Filosofie en noir (Univerzita Karlova, Karolinum) si zaslouží slavobránu, všechna čest, kdyby tu ale s námi pomyslně sedával Jaroslav Seifert, tuze by se podivil a pak ještě dlouho divil. Příště vyhraje… no, spisovatel nikoli!


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
July 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
< Jun Aug >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody