opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Možná královna, možná princezna, jde-li však o detektivky novějšího data, potom dozajista těch českých. Nuže, za „královnu české detektivky“ může být považována mladší středogenerační prozaička Michaela Klevisová. Sice vskutku mladší, vydaných knih však již má na svém kontě požehnaně a není divu, že o ně projevili zájem i filmaři. Želbohu se dá předpokládat, že autorčiny náměty podbízivě zmrší a zbabrají do primitivní bulvařiny, leč i to jest údělem knih: stačí, aby se octly v pařátech jednoho z mnoha netalentovaných „rejžů“. Na druhé straně se pak bude o titulech Michaely Klevisové snad i víc vědět. Její detektivky se jistěže čtou, ale recenze o nich nevycházejí: „vážné“ literární časopisy danému žánru nevěnují pozornost. Obecně vzato nejspíše právem, občasná výjimka by ale tomuto pravidlu nepochybně prospěla.

Nelze nepřipomenout, že Klevisová zdárně pokračuje ve spisovatelské rodinné tradici: maminka Naďa Klevisová, dlouholetá kulturní redaktorka, vydala za svého života i dvě knížky bystrých a vtipných fejetonů, zatímco otec, rovněž již zesnulý Vladimír Klevis, si už před mnoha lety získal renomé jako romanopisec a povídkář: zmínku si zaslouží přinejmenším jeho slibná prvotina Dnes v tomto měsíci a roce, generační příspěvek k někdejší vlně „prózy všedního dne“. To je však minulost, kdežto literární přítomnost naší kultury ztělesňuje taktéž Michaela Klevisová: rozená fabulátorka, která neváhá umístit českou detektivku třeba i do Norska.

Nejsou-li recenze, zelenou mají literární čtení. Pro zajímavost uveďme, že se s Klevisovou její čtenáři a vůbec zájemci o tvorbu tohoto ražení mohli v krátkém čase setkat již podruhé v Klubové scéně KD Plzeňka v Berouně, a přitom se leccos dovědět: namátkou i jak se píše detektivka a jak by se asi psát neměla. Besedu s autorkou jako vždy živě a mile moderovala překladatelka Lenka Kuhar Daňhelová – a kdo ví, možná se příští detektivní próza Michaely Klevisové bude odehrávat zrovna v tomto středočeském městě. Fjordy jsou sice navenek zajímavější, převražděný Midsomer je Midsomer, pilná královna české detektivky by však záhy mohla nějakým literárním zločinem uctít mírumilovný Beroun.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
February 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
< Jan Mar >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody