opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Mezi Ostravou a Plzní pořád zůstává vyslovená i nevyslovená rivalita, způsobena nedávným kláním obou měst o titul Evropského hlavního města kultury 2015: zvláště ostravští s gustem a při nejrůznější příležitosti zdůrazňují, že to nebylo správné rozhodnutí přidělit tento titul Plzni a že měla vyhrát Ostrava. Možná kdyby na severní Moravě věděli či aspoň tušili, co škody na živé kultuře může způsobit houfec nadutých úředníků, kteří by si jako celek zasloužili speciální živočichopisné pojmenování „plzeňská pijavice“, ani by o zmíněný titul EHMK čili Ehm Ká 2015 nestáli a byli rádi, že jsou rádi. Nejspíše dojde na to, že veškerá plzeňská kultura dostane pořádně na frak, ale to členům komise, kteří předloni hlasovali pro Plzeň, může být setsakra jedno. A právem, vždyť nezáleží na nich, jak si s tím městské ouřady poradí! Prý si nějak poradí. Teď ale z funkce odstoupil nejvyšší ředitel připravovaného Ehm Ká – a hlas lidu praví, že není čemu se divit. Ovšem už tolik peněz na „hlavní kůltůůůru“ stejně vyletělo v Plzni komínem i oknem! A ještě vyletí.

Proto se raději v následujících řádcích zabývejme nikoli západočeskou, nýbrž severomoravskou metropolí. Však k tomu máme důvod jak hrom! I když si nejsme stoprocentně jisti tím, co vzápětí napíšeme – že totiž v Ostravě mají nový literární žurnál nebo že tam začal vycházet zbrusu nový literární časopis. V jeho tiráži totiž není ani zmínka, zda je to první ročník, druhý, třetí nebo třeba také tzv. nultý. Nazývá se Průhledy a dokonce i vševěd Google ví pouze tolik, že stejně se jmenoval měsíčník „o přírodě a o lidech“ a že v pražském nakladatelství Academia existuje stejnojmenná učená edice: to ale našinec ví obojí dobře i bez Googlu. Nezbývá než se spolehnout na to, že opravdu jde o nové literární periodikum a že ho můžeme uvítat v literárním světě. A kdyby nebylo ve všem všudy nové, tak se přesto můžeme věnovat něčemu, co je v naší literární kultuře k dispozici. Rozuměj v severomoravské literární kultuře.

Nuže k Průhledům. Na obálce, ozdobenou fotografií literátky Radky Šatánkové, se dočítáme, že jde o „občasník Obce spisovatelů, středisko Ostrava“ – a že to, co právě držíme v rukou, je buď dvojčíslo 1-2, anebo, jak stojí na obálce, č. 1,2/2012. Tak proč si z toho nevybrat! Další údaje či informace o „občasníku“ vyplývají z tiráže: tady se už mluví o dvojčísle a dovídáme se, že vyšlo za finanční podpory městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Čili pro srovnání: jako kdyby podobný časopis připravený Střediskem západočeských spisovatelů (to je vtip!) vyšel s podporou některého plzeňského městského obvodu. Další základní informace je tato: odpovědnou redaktorkou Průhledů je básnířka a prozaička Lydie Romanská. Dalo by se to přeložit do praktické češtiny, že Romanská je šéfredaktorkou Průhledů, odpovědný redaktor je rusismus či sovětismus, podstatné však je, že to ona zřejmě dala Průhledy dohromady. Pravděpodobně ve spolupráci s redakční radou – anebo je redakční rada pouze čestným společenstvím, pouze šéfredaktorce radí nebo jí ani neradí? Kdo ví. To je koneckonců ostravská záležitost.

pruhledy_ostrava_1 Veskrze ostravská záležitost je také další věc, která může čtenáře odjinud poněkud překvapit: v redakční radě za literární kritiku či v roli „literárních odborníků“ nezasedá vůbec nikdo z ostravské literární bohemistiky a až na jednu výjimku ani z opavské, neboť jsou v ní dva zkušení mimoostravští osmdesátníci (připouštím, že jednomu z nich bude osmdesát až na jaře). Proč ne, stáří si važme a mějme k němu úctu, zvláště pak k tomu, co tito letití literáti již vykonali i dobrého pro českou literaturu, to se však na severní Moravě po bok k nim nenašel nikdo mladší, rovněž patřičně zkušený? Jiří Urbanec dlouho působil na Slezské univerzitě v Opavě, Milan Blahynka si užívá důchodu (tuším) nedaleko Olomouce. Je vůbec nějaké olomoucké středisko Obce spisovatelů, kam by asi „domovským právem“ patřil mnohem víc? Leč to je opravdu věc Ostravy záležitost, koho získali do redakční rady pravděpodobně zcela nového časopisu. Nicméně je trochu zvláštní, že oba jmenovaní do periodika či do sborníku téměř ničím nepřispěli.

Průhledy mají šedesát stran formátu A4 a ten, kdo se v nich chce rychle orientovat, je nepříjemně zaskočen tím, že šéfredaktorka nebo celá redakční rada zapomněla na obsah. Nebo ho zcela záměrně pominula? Samostatné rubriky v časopise nejsou, souhrnný titulek zvěstuje, že v periodiku najdeme „zprávy, glosy, úvahy, vzpomínky, recenze“. To všechno tam opravdu je, bohužel tu ale chybí jakákoli, aspoň elementární informace o Průhledech: co si přejí být, jaký budou mít charakter, na co se v nich můžeme těšit – a také zda a kdy přijde na svět další číslo nebo dvojčíslo (až na drobnou zmínku o „příštích Průhledech“). To vše je obestřeno tajemstvími nejtajemnějšími. Hned na začátku ale narazíme na nepěkný žurnalistický nešvar: přetiskují se tu materiály dříve uveřejněné v Literárních novinách. To se přece až na výjimky nedělá – a kdo to dělá, nedělá dobře (stejně hřeší například v českobudějovickém Literárním fóru, pokud tamější občasník ještě vychází).

Naopak určitě potěší laudatia k životnímu jubileu zmíněného Jiřího Urbance a dále olomouckého badatele Františka Všetičky; k těmto gratulacím se z dalekých končin českého království pochopitelně aspoň dodatečně připojujeme. Shodou okolností Všetičkovi poblahopřál Roman Ráž: prozaik, o němž František Všetička nedávno vydal knižní monografii – a kterou, jak víme, Karel Komárek vstřícně posoudil v Tvaru. V souvislosti s výročím Jiřího Urbance právem připomněla Lydie Romanská, že jde také o bývalého dlouholetého předsedu Obce spisovatelů, střediska v Ostravě. Právě šéfredaktorce Průhledů ale můžeme mít malininko za zlé, že se sice laskavě rozepsala o existenci východočeského spisovatelského časopisu Kruh, nezmínila se však vůbec o pardubických Tazích, v nichž již několik let mohou publikovat i nepardubičtí literáti. Možná příště?

Co říci na závěr plzeňskýma očima? Dozajista si lze položit hypotetickou otázku: kdyby v Plzni nebyl býval byl vycházel literární měsíčník PLŽ – Plzeňský literární život (s přílohou Listy Ason-klubu), umělo by Středisko západočeských spisovatelů dát dohromady nějaké plzeňské či západočeské Průhledy? Kupříkladu ve srovnatelné podobě, tj. jako volný pelmel „zpráv, glos, úvah, vzpomínek, recenzí“? Dozajista by to bylo v jeho silách, zvládlo by to. Stačí chtít. Možná by se o to měl v dohledné době výbor SZS pokusit. Plž Neplž, ostravští kolegové by je navíc mohli inspirovat. V takovém občasníku by kromě toho mohly být otištěny i texty, které na stránky Plže z různých důvodů neproniknou: třeba kvůli rozsahu! A vydat ho místo občasných „střediskových“ sborníčků? Obáváme se, že k tomu tak hned nedojde, je však sympatické, že v Ostravě došlo na Průhledy a že jsou tady. A že se jistě v dalších číslech budou Průhledy zajímat také o časopisy jako Pandora, Světlik nebo právě Plž.

 


One Response to “Zápisník dr. No 3.46”

  • šáš:

    Podle webu Haló, Ostrava! vycházejí Průhledy už od roku 2009. Jsou tu i jednotlivá čísla v pdfku (http://kotarbova.eu/000000Pruhledy.html).

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
July 2023
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
< Jun Aug >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody