opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Zatímco plzeňský a západočeský literární měsíčník Plž vstupuje do 17. ročníku své non-stop existence, náš nejstarší a i dle názorů hojných jiných osob zřejmě nejhodnotnější literárněkulturní internetový časopis Dobrá adresa (upřesněme, že dlouhodobě vydávaný s podtitulem Kulturně společenský časopis na internetu) na konci loňského roku kormutlivě zanikl. Dovršil ve vší tichosti svůj 19. ročník a tiše zacouval k propadlišti dějin.

Proč však Dobrá adresa víceméně nečekaně či nenadále zanikla? Baže, proč asi zanikají literární a kulturní časopisy? Někdy jde o peníze až v první řadě a nutno říci, že Dobrá adresa byla vůbec prvním kulturním periodikem fungujícím na internetu, které obdrželo podporu a především se těšila porozumění Ministerstva kultury, to však již v posledních letech přestalo platit. Když časopis začínal (v dávném roce 2000, čili o dva roky dřív než Plž), stal se jeho šéfredaktorem literární kritik Radim Kopáč, pak jej ve vedení měsíčníku vystřídala jiná, nemálo zvučná jména. V závěrečné etapě jednotlivá čísla střídavě připravovala trojice výrazných osobností (abecedně Michal Šanda, Jakub Šofar a Štefan Švec), takže Dobrá adresa měla trojjediného šéfredaktora, což je v dějinách literárněkulturního časopisectví nemalé unikum. Posléze, během několika posledních let, přicházel časopis na svět pouze díky nezměrně obětavému úsilí básníka a prozaika Michala Šandy – a připomeňme, že o grafickou podobu periodika se od počátku staral Jakub Tayari (svého času známý též jako grafický úpravce obtýdeníku Tvar). Leč nic netrvá věčně a ani energie nadšenců čili soudobých kulturgründerů nebývá ni nekonečná, ni bezedná. Jednoho krásného dne se vychřadne a tím pádem se vytratí i časopis, neboť se nenajde nikdo, kdo by převzal pomyslnou štafetu.

Dobré dílo se chválí samo a možno říci, že rovněž Dobrá adresa by se mohla bez uzardění chválit, pochválit i vychválit. Tři stovky čísel časopisu, to je obrovská suma kulturně společenské invence i inspirace. Bude scházet, bude náramně scházet. Což není vůbec, ale vůbec dobré ani dobře.


One Response to “Dobrá adresa není dobrá, neb už jí není!”

  • Ivo Fencl:

    Škoda! Kéž se M. Šanda po oddechu projektu znova s někým chopí. Ten někdo zrovna nemusí být miliardář, ale…

Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2024
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody