opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



V daném případě jde o dotýkání poněkud zvláštního ražení – totiž o publikaci, na první pohled almanach svého druhu, který byl obdařen názvem Doteky krásného umění (vydalo ho pražské nakladatelství Bondy) a do kterého přispělo či přesněji řečeno ho svými příspěvky zaplnilo šestero českých literátů. Což ovšem vyvrací původní předpoklad, že by mohlo jít o almanach: nikoli, máme před sebou specifický autorský sborník, jehož editorem a jedním ze sexteta autorů je básník a filosof Bohumil Ždichynec. Z jeho iniciativy vznikl i tento třistastránkový knižní nebo literární hold kráse v mnoha podobách. Zároveň se potvrdilo, že holdovat kráse, vzývat a uskutečňovat zmíněné „doteky krásného umění“ není ani trochu jednoduché. Občas má tvůrce ke krásnému umění náramně blízko, jindy na ně pohříchu pohlíží (i neuctivě) z uctivé vzdálenosti. Tak i zde: někdy ke konkrétním dotekům s kumštem nepochybně došlo, někdy očividně či opět nepochybně nikoli.

Protože v některých případech opravdu nikoli a zdá se, že laskavý editor mohl a měl být při výběru nejednou přísnější (útlejší publikace by byla vítána), vyzdvihněme u tohoto zajímavého titulu ponejvíce texty, které si dovedeme ztotožnit s oním krásným uměním nebo které se ho aspoň „dotýkají“. Ty ostatní pomiňme, jelikož z valné části představují tuze pomíjivou, ne-li zanedbatelnou estetickou hodnotu. Naopak nepomíjivou váhu mají zejména básně a úvahy Bohumila Ždichynce, které jsou alfou i omegou celého sborníku. K příjemným překvapením Doteků patří taktéž básně Dušana Spáčila. Za přečtení většinou stojí kulturněhistorické články Břetislava Ditrycha, byť jsou ve svém vyznění poněkud roztříštěné a nabízejí trsovité informace. Navíc i nepřesné: F. X. Šalda v roce 1909 nebyl docent ani profesor. V jiném příspěvku je zase věhlasnému profesoru Oldřichu Královi přisouzena pouze docentura. Nad tím by ale nebožtík dozajista velkoryse mávl rukou.

Proto nebuďme malicherní: méně by sice bylo v případě tohoto sborníku vskutku více, leč každičký dotek krásného umění je nebo má být povznášející a povzbuzující. Zvláště v naší „tekuté“ době.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
July 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
< Jun Aug >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody