opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Až do konce června mohou zvídaví i zvědaví návštěvníci navštívit unikátní pražskou výstavku, která probíhá v Galerii Věda a umění v budově Akademie věd ČR na Národní třídě (vstup zdarma!) a kterou zorganizoval Filosofický ústav AV ve spolupráci s dalšími institucemi (zvláště díky jejich zápůjčkám), zejména s amsterodamskou Embassy of the Free Mind – a také s Rosekruciánským nadačním fondem v Praze. Výstava se nazývá Božská moudrost – Boží příroda a má výstižný podtitul: Rosekruciánské manifesty, Evropa a české země v 17. století.

Málo se ví, že zmíněné století počínalo na tehdejší poměry až neskutečně hojným vydáváním knih pojednávajících o racionálním plus iracionálním vědění. Tato myšlenková ofenziva bývá spojena právě s rosenkruciánskými spisy a z našeho pohledu především s jejich žákem a pokračovatelem Janem Amosem Komenským a jeho ideálem pansofie a panharmonie. Tehdy šlo o víru v hermetické přetvoření světa a zkoumání přírodních sil jako posvátného aktu (doporučovalo se bezplatné léčení nemocných), čemuž se věnovali zejména alchymikové (k jejichž šlechtickým mecenášům patřil i Petr Vok z Rožmberka). Některé převzácné vystavované tituly vlastní i naše Národní knihovna, Knihovna Národního muzea nebo Strahovská knihovna. Nikoli náhodou na prvním místě v katalogu figuruje věhlasná rosekruciánská Fama Fraternitatis (poprvé 1614) a jiná díla Johanna Valentina Andreae, jednoho z duchovních učitelů našeho Komenského. Zvíme též, co podle slov svých mluvčích rosekruciánské bratrstvo hlásá: hodlá „sloužit Bohu a bližním, objevovat přírodu a využívat její tajemství k užitku křesťanského světa a oslavovat jméno Boží“. Nic jiného prý „bratři neznají, o nic jiného neusilují, nic jiného nechtějí“.

Z důstojné výstavky prostřednictvím těchto veleděl ze začátku 17. století vpravdě dýchá a vyzařuje moudrost věků. Jenže věky jsou i nemoudré. První rosekruciánské manifesty byly označovány za „nádherné světlo“, které mělo a mohlo prozářit „nadcházející věk“. Neprozářily: přišla nelítostná třicetiletá válka, počínající pražskou defenestrací a vrcholící londýnskou královraždou. Rosekruciáni byli záhy umlčeni nebo zle pronásledováni. V Praze se teď jejich moudrosti opět dopřává slyšení.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2024
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody