opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Je to balancování na rozhraní dobrého literárněkritického vychování, nicméně se pozastavme nad jedním označením či nad jednou charakteristikou v naší nakladatelské a ediční praxi. Připomeňme, že doposud byly ve všehomíru literární kultury běžně užívány pojmy či termíny jako „posmrtný výbor“, „posmrtné uspořádání“ a podobně. Mohlo jít o vydání textů z autorovy nebo autorčiny pozůstalosti, nejčastěji edičně připravené nějakou jinou osobou, editorem nebo editorkou. Jinou alternativou výkladu tohoto určení byla situace, při níž šlo o výběr ukázek nebo i větších úseků z vydaného (knižně nebo časopisecky) díla zesnulého či zesnulé. Dotřetice takto posmrtně mohl být z odkazu literárního nebožtíka vydán kupříkladu jeho neznámý román: takto, sto let po spisovatelově smrti, nedávno přišel na svět román klasika Josefa Karla Šlejhara.

Dosavadní úzus nyní rozčeřila severočeská prozaička Jitka Černíková: ve vydavatelství Nová tiskárna Pelhřimov přišla s poměrně útlou knížkou s názvem Ohlasy. Jenže jí vtiskla téměř provokativní či excitující podtitul, jenž zní: Předsmrtný výbor z nevydaného díla. Nuže, tohle v českém literárním světě ještě nebylo! Nicméně co nebylo, už je tady a nic s tím nenaděláme. Pozitivní je, že ačkoli spisovatelka má chuť na předsmrtné výbory (přinejmenším nynější Ohlasy), sama se těší (doufejme, že i nadále) dobrému nebo přiměřenému zdraví a je nepochybně čilá i na tvůrčím duchu. Koneckonců také proto si nyní troufla na (byť pouze mininákladové) vydání inkriminovaného „předsmrtného výboru“ ze svých básnických a prozaických prací napsaných v průběhu určitého časového údobí.

O mrtvých se má psát jen v dobrém, leč autorka je utěšeně živá, a tak jí lze vytknout, že své „předsmrtné“ knížce nevěnovala větší péči: byla buď příliš přísná, anebo naopak přespříliš skromná. U některých příspěvků je datace a další určení typu „L 2003“ – a ze závěrečné poznámky zvíme, že ono „L“ značí Listopad. Značí, značí, leč o co kráčí? Proto prozraďme, že jde o generační sborníček Listopad, vydávaný skupinou absolventů FF UK po roce 1989. Arciže málem nesehnatelný, arciže skoro nedostupný. Jednoduše řečeno takový téměř předsmrtný sborníček ze starších textů..


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2024
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody