opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Samozřejmě i mladice. Oč kráčí: obtýdeník či dvoutýdeník Tvar vyhlásil již potřetí čtenářskou anketu pod názvem Tvárnice, jejíž vítěz se následující kalendářní rok může těšit z milého, ale i zavazujícího titulu Kritik roku. Případně Kritička roku. Hlasuje se elektronicky, ergo tajně či potajmu, specifikum ankety však spočívá v tom, že respondent ankety nemůže přijít s vlastním kandidátem či kandidátkou a musí si, pokud se hodlá ankety zúčastnit, vybrat z nominace, kterou pokaždé čili již třetí rok dává dohromady redakce Tvaru (a rozumně do ní nezařazuje své členy).

Počítáme-li dobře a nikoho jsme nepřehlédli, v letošní nominaci figuruje – podobně jako v minulých ročnících – sedmačtyřicet nominantů. Je-li o jednoho méně nebo o jednoho více, toť lhostejno. Nehodláme ani v nejmenším danou nominaci nějak upřesňovat nebo umravňovat, věru nemáme v úmyslu navrhovat další jména. To je zcela v kompetenci redakčního teamu a v tomto směru proti gustu žádný dišputát. Upozornit chceme na jinou okolnost: totiž na fakt či skutečnost, že v nominaci dominují kritikové (jsou-li to opravdu kritikové hodní toho jména!) patřící ke střednímu, mladému či mladšímu pokolení. Pouze čtyři osoby, zhruba dvanáctina nominovaných, jsou dříve narozené: dvě z nich překročily šedesátku a dvě už i sedmdesátku. Stojí za zmínku, že skoro nikdo z tohoto kvarteta se nevěnuje literární kritice coby kritikus natus: jeden je romanopisec a hudebník, druhý básník a esejista apod. Pak není divu, že se těžiště ankety přenáší na pozdější věkové ročníky. Na třicátníky, čtyřicátníky.

Z toho vyplývá jediné: že Kritikem roku se na 99% stane reprezentant mladší generace literární kritiky a netřeba pochybovat, že to je ankety oučel hlavní. Proč ne? Těch pár starců je zastoupeno ponejvíce jen pro ozdobu, což nemusí nikterak vadit. Hrozí však, že se o vítězi či vítězce může rozhodovat v literární cukrárně a že si pak z laureátů budou v rámci rozmíšek mezi literárními časopisy například v Revolveru Revue aj. tropit pořádné, někdy i oprávněné šprýmy. Zvláště když cenou Tvárnice bude bůhvíproč zase uctěna nějaká ambiciózní mladice.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
December 2022
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
< Nov Jan >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody