opuštěná místa

odkazy

kmp

czech_lit

saspi

vanili

cechura

epika

nava


jsme na facebooku



Lockdown je v plném proudu a my jsme si už dávno zvykli na různá omezení i v pořadí třetího ministra zdravotnictví. Doma se nám povaluje větší než malé množství roušek v různém stádiu kontaminace a ani respirátor už není nedostatkové zboží dostupné jen podpultově a za horentní sumu. Z Hradu se nám dokonce dostalo laskavého doporučení číst knihy. Ale jak to udělat, jsou-li knihovny zavřené a nákup nových knih se v současné ekonomické situaci jeví jako věc ne zcela strategická? A můžeme k tomu jíst koláče?

Vědárna neboli Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje by měla umožnit čtenářům přístup k eknihám ze svého katalogu. Po zhruba půl hodině marného surfování po webu knihovny hlásím, že se mi nepodařilo najít návod, jak eknihu objednat, a zoufalým klikáním na vše možné se mi Diskursivní teorii liberální demokracie od Jurgena Habermase stáhnout taky nepovedlo.

Knihovna města Plzně je na tom trochu líp. Na webu mají návod, jak se k eknihám dostat, i katalog exemplářů, služba je ovšem dostupná jen registrovaným čtenářům. Takže smolík.

Jednoznačným vítězem tohoto značně zkresleného klání je pak Městská knihovna v Praze, která nabízí volné stažení víc jak dvou tisíc knih. Zadarmo a všem. Ano, je to samý Viewegh, ale darovanému koni… Jirousův Magor dětem zkusmo stažený do mobilu při jarním lockdownu stále funguje.

Další možností, jak si vcelku bezpracně vychutnat knihu, je poslech audioknih. Český rozhlas nabízí Hry a audioknihy, Český rozhlas Dvojka láká na „nejlepší audioknihy zdarma“ a Zvukové knihy mají „české mluvené slovo zdarma k poslechu i ke stažení“. Osobně tento způsob četby nevyhledávám, protože nezvládnu jen tak sedět a v klidu poslouchat, takže tady mi radil strýček Google.

A samozřejmě vám nic nebrání napsat si Ježíškovi o knihu, ideálně z pera nějakého západočeského spisovatele. Má vetchá paměť napovídá, že novinky mají na pultech plzeňští Helena Žáková a Jan Sojka, kraslický Milan Hloušek, stále tak trochu naše Jakuba Katalpa a něco nového vždy najdete i u staroplzeneckého Ivo Fencla. A to zdaleka nejsou všichni.

Máte další tipy? Podělte se s ostatními v diskusi.


Leave a Reply

kniha týdne

sojka_regaly
April 2024
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
< Mar May >

dívka týdne

divka_tydne_299

komentáře

  • Ivo Fencl { Čítám recenze od Františka Fuky na jeho stránkách, na chvíli mě napadlo, že by mohlo... }
  • Ivo Fencl { Poprosil jsem spisovatele Jana Koubka (autora výborného románu Matky), aby mi jeho partnerka Zuzanin dech... }
  • Cyril NAVRÁTIL { Jsem mladým začínajícím autorem a bývalým studentem FF UK a nyní (1.9.) začíná má crowdfundingová... }
  • kohoutek ze zlaté kuchyně { Líbí se mi váš styl psaní. Dobrá práce! }

anketa

Dělá Středisko západočeských spisovatelů dost pro literaturu v regionu?

zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

LZ banner

Morris & Woody